hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: mit kell és lehet tudni eddig?

  • dr. Marosi Andrea

A cégbejegyzésre kötelezett társaságok (jogi személyek, jogi személyiség nélküli társaságok) a létesítő okiratukban feltüntetett, 2008. január 1. napján a cégjegyzékbe már bejegyzett azon TEÁOR kódokat, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül – átfordíthatóak voltak, azokat Cégbíróság hivatalból módosította - tudatja hírlevelében a Saldo.



A létesítő okiratban feltüntetett, de automatikusan át nem sorolható tevékenységi kör megfelelő módosítását az érintett cégnek kell kérnie a Cégbíróságon a cégjegyzékbe vezetett egyéb adatai első változásakor, de legkésőbb 2008. december 31-ig.

A társaságok adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében a statisztikai kódok bejelentésére vonatkozó szabályozás egyszerűsítésére törvénymódosítási javaslat készült.

A törvényjavaslatban megfogalmazottak szerint a társaság a létesítő okiratban feltüntetett és fel nem tüntetett 2007. december 31. napjáig az APEH-hoz bejelentett tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan nem fordíthatóak át, és amelyeket a TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolásnak megfelelően még nem módosították, a tevékenységi kör megfelelő módosítását a cégnek a 2009.évben teljesítendő adóbevallással egyidejűleg kell az állami adóhatóság által biztosított elektronikus nyomtatványon az adóhatóságnak bejelenteni.

Mindezen bejelentéseket a társaságok költség és illetékmentesen tudják majd teljesíteni. Az egyszerűsítés következtében a társaságoknak a TEÁOR módosítási kötelezettségüket nem a Cégbíróság felé, hanem az APEH felé kell teljesíteniük.

A törvényjavaslat szerint az állami adóhatóság erről az általa üzemeltetett informatikai rendszeren keresztül adatot szolgáltat a KSH részére.

A fenti új szabály a cégeken kívüli az egyéni vállalkozókat is érinti. A KSH közlemény alapján az automatikusan át nem fordítható és a TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolásnak megfelelően még nem módosított, a körzetközponti jegyző nyilvántartásába 2007. december 31-ig bejegyzett tevékenységi kör változását az egyéni vállalkozó a 2009. évben teljesítendő adóbevallásával az APEH felé elektronikus formában kell bejelentenie.

A jogalkotó szándéka szerint a TEÁOR kódra vonatkozó új szabályozás legkésőbb 2008. novemberében fog hatályba lépni.

Saldo
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink