hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sarkozy a befektetések különadójából reformálja a munkapiacot

  • MTI

A francia elnök csütörtökön nyilvánosan is megerősítette - és megvédte - azt a tervét, hogy a befektetésekből származó jövedelmekre 1,1 százalékos különadót vetnek ki, és ezzel a pénzzel a segélyezett életmódra tartósan berendezkedőket csábítanák vissza a munkapiacra.



A terv, amelyet a Les Echos szellőztetett meg szerdán, máris éles bírálatban részesült saját pártjában, viszont kivívta a szocialisták támogatását.

Az intézkedés munkaügyi része a tervek szerint a jövő év közepén lépne életbe, várható költsége 8,5 milliárd euró lenne, amelyből 7 milliárdot már a költségvetésben elkülönítettek, a maradékot fedezné a különadó.

Az 1,1 százalékos különadóval - amelyet az ingatlanok bérbeadásából, az osztalékokból, az életbiztosításokból és egyéb befektetésekből származó jövedelmekre vetnének ki - a befektetési jövedelmek adója az eddigi 11 százalékról jövő január 1-től 12,1 százalékra nőne.

Az úgynevezett RSA (aktív szolidaritási jövedelem) a korábbi támogatási rendszer helyébe lépne, azzal a különbséggel, hogy a 448 eurós összeg kifizetését a kötelező munkakereséshez kötnék. A munkába állást követően tovább kapná a jogosult a segélyt, de annak teljes összegéből levonnák új munkajövedelme 38 százalékát. Ezzel azok is visszacsábíthatók lennének a munkapiacra, akik eddig, a várhatóan alacsony megszerezhető jövedelem miatt, inkább tartósan a munkanélküli létet választották.

Az RSA-rendszert jelenleg már tesztelik 34 francia közigazgatási régióban, és az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a rendszer 30 százalékos növekedést eredményezett az álláskeresők munkába állásában az alacsony jövedelmi kategóriákban.

A parlament szeptember 22-én vitatja meg az elnöki különadó-javaslatot, illetve az ehhez kapcsolódó új munkanélküli-támogatási rendszert.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink