hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: önök lennének az elsők, akik megölnék ezt a programot

  • MTI

Amíg az Európai Unióban a szürke-fekete gazdaság aránya átlagosan a GDP 8-10 százaléka, addig Magyarországon 20 százalék - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő hangsúlyozta: az alacsony foglalkoztatás nem a közép és felsőfokú végzettségűeknél tapasztalható, hanem az alacsony képzettségűek között, ahol csak minden harmadik ember dolgozik, noha az európai átlag ennek a kétszerese.


A helyzet javítása érdekében 50 ezer ember számára munkalehetőséget teremtő, nemzeti közfoglalkoztatási programot javasol Gyurcsány Ferenc. A meghirdetett program nemcsak adócsökkentést tartalmaz, de adóegyszerűsítést és az adóbeszedés szigorítását is, ami abból adódik, hogy ma Magyarországon kevesen fizetnek sok adót - rögzítette a miniszterelnök.

"Mindenki egyetért azzal, hogy az adót, a munkát terhelő adókat csökkenteni kell, de az ehhez szükséges 1.000 milliárd forint nincs a költségvetésben, s az is nyilvánvaló, hogy a konvergenciaprogramot tartani kell, ami jövőre GDP arányosan 3,2 százalékos, 2010-ben pedig 2,7 százalékos államháztartási hiányt ír elő" - fogalmazott a miniszterelnök.

Mivel a közszféra kiadásainak háromnegyede bérre megy el, nincs realitása annak, hogy ebben a szférában kiadáscsökkentésre kerüljön sor, s annak sincs, hogy a szociális, jóléti kiadásokhoz nyúljon a kormány, bár szakértők tehetnek ilyen javaslatot - jelezte Gyurcsány Ferenc. A kormányfő úgy vélte, hogy "ilyen kiadáscsökkentésnek jóval nagyobb lenne a társadalmi kára, mint a gazdasági haszna." Bár felvetődött, hogy három százalékpontos áfa emeléssel lehet forrást teremteni az adócsökkentéshez, ez az inflációt 2010 közepéig 1,6-1,8 százalékkal "megdobná", és a többlet terhek nagyobb részét az átlag alatti jövedelműekre terítené szét - magyarázta a miniszterelnök.

A felvázolt jövő évi adócsökkentési program fedezete a várt 50 milliárd forintos fehéredés mellett az a 300 milliárd forintos adócsökkentési alap, amelyből 170-180 milliárd forintra szigorúbb költségvetési politikával, tartalékot kíván teremteni fedezetként a kormány.

Néhány adótétel emelkedik, így a cégautó adója, és a cigarettát, valamint és az alkoholt terhelő jövedéki adó. Emellett 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell majd fizetni az eddig adómentes természetbeni juttatás után. Ezek a tételek együttesen 110-120 milliárd forint költségvetési bevételt hozhatnak - mondta a kormányfő.

Újságírói kérdésre válaszolva félig tréfásan elmondta: azért sem szüntetik meg az egyszerűsített vállalkozói adót, azaz az evát és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, az ekhót, mert a média képviselői közül is sokan ebben a formában adóznak és "önök lennének az elsők, akik megölnék ezt a programot".

Az adóváltoztatások keretében a munkát terhelő tb-járulék havi 140 ezer forintig jövőre áprilistól öt százalékponttal, a program végére 10 százalékponttal csökken, ami azt jelenti, hogy 100 forint kifizetett bérből most 46 forint marad a munkavállalónál, és 54 forint kerül az államhoz, a program végén pedig 57,5 forint marad a munkavállalónál és 42,5 forint jut az államnak - magyarázta Gyurcsány Ferenc. Ez azt is jelenti, hogy 100 forint kifizetett bérhez most 117 forintot kell hozzátennie a munkáltatónak, a program végén viszont csak 74 forintot.

Változik a személyi jövedelemadó tábla: a 18 százalékos adókulcsot tartalmazó alsó sáv a jelenlegi évi 1,7 milliós jövedelemről jövőre 2 millióra, 2012-re 3 millióra emelkedik, a 36 százalékos kulcs marad. A 16 százalékos társasági adó jövőre 18 százalékra emelkedik, miközben a 4 százalékos különadó megszűnik.

"Ehhez a programhoz egyezség kell, a legfontosabb szereplőknek meg kell változtatni szokásaikat, de ezt mi segíteni tudjuk azzal, hogy néhány szabályt megváltoztatunk" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Külföldi napidíj, árfolyam 2

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink