hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: önök lennének az elsők, akik megölnék ezt a programot

  • MTI

Amíg az Európai Unióban a szürke-fekete gazdaság aránya átlagosan a GDP 8-10 százaléka, addig Magyarországon 20 százalék - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő hangsúlyozta: az alacsony foglalkoztatás nem a közép és felsőfokú végzettségűeknél tapasztalható, hanem az alacsony képzettségűek között, ahol csak minden harmadik ember dolgozik, noha az európai átlag ennek a kétszerese.


A helyzet javítása érdekében 50 ezer ember számára munkalehetőséget teremtő, nemzeti közfoglalkoztatási programot javasol Gyurcsány Ferenc. A meghirdetett program nemcsak adócsökkentést tartalmaz, de adóegyszerűsítést és az adóbeszedés szigorítását is, ami abból adódik, hogy ma Magyarországon kevesen fizetnek sok adót - rögzítette a miniszterelnök.

"Mindenki egyetért azzal, hogy az adót, a munkát terhelő adókat csökkenteni kell, de az ehhez szükséges 1.000 milliárd forint nincs a költségvetésben, s az is nyilvánvaló, hogy a konvergenciaprogramot tartani kell, ami jövőre GDP arányosan 3,2 százalékos, 2010-ben pedig 2,7 százalékos államháztartási hiányt ír elő" - fogalmazott a miniszterelnök.

Mivel a közszféra kiadásainak háromnegyede bérre megy el, nincs realitása annak, hogy ebben a szférában kiadáscsökkentésre kerüljön sor, s annak sincs, hogy a szociális, jóléti kiadásokhoz nyúljon a kormány, bár szakértők tehetnek ilyen javaslatot - jelezte Gyurcsány Ferenc. A kormányfő úgy vélte, hogy "ilyen kiadáscsökkentésnek jóval nagyobb lenne a társadalmi kára, mint a gazdasági haszna." Bár felvetődött, hogy három százalékpontos áfa emeléssel lehet forrást teremteni az adócsökkentéshez, ez az inflációt 2010 közepéig 1,6-1,8 százalékkal "megdobná", és a többlet terhek nagyobb részét az átlag alatti jövedelműekre terítené szét - magyarázta a miniszterelnök.

A felvázolt jövő évi adócsökkentési program fedezete a várt 50 milliárd forintos fehéredés mellett az a 300 milliárd forintos adócsökkentési alap, amelyből 170-180 milliárd forintra szigorúbb költségvetési politikával, tartalékot kíván teremteni fedezetként a kormány.

Néhány adótétel emelkedik, így a cégautó adója, és a cigarettát, valamint és az alkoholt terhelő jövedéki adó. Emellett 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell majd fizetni az eddig adómentes természetbeni juttatás után. Ezek a tételek együttesen 110-120 milliárd forint költségvetési bevételt hozhatnak - mondta a kormányfő.

Újságírói kérdésre válaszolva félig tréfásan elmondta: azért sem szüntetik meg az egyszerűsített vállalkozói adót, azaz az evát és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, az ekhót, mert a média képviselői közül is sokan ebben a formában adóznak és "önök lennének az elsők, akik megölnék ezt a programot".

Az adóváltoztatások keretében a munkát terhelő tb-járulék havi 140 ezer forintig jövőre áprilistól öt százalékponttal, a program végére 10 százalékponttal csökken, ami azt jelenti, hogy 100 forint kifizetett bérből most 46 forint marad a munkavállalónál, és 54 forint kerül az államhoz, a program végén pedig 57,5 forint marad a munkavállalónál és 42,5 forint jut az államnak - magyarázta Gyurcsány Ferenc. Ez azt is jelenti, hogy 100 forint kifizetett bérhez most 117 forintot kell hozzátennie a munkáltatónak, a program végén viszont csak 74 forintot.

Változik a személyi jövedelemadó tábla: a 18 százalékos adókulcsot tartalmazó alsó sáv a jelenlegi évi 1,7 milliós jövedelemről jövőre 2 millióra, 2012-re 3 millióra emelkedik, a 36 százalékos kulcs marad. A 16 százalékos társasági adó jövőre 18 százalékra emelkedik, miközben a 4 százalékos különadó megszűnik.

"Ehhez a programhoz egyezség kell, a legfontosabb szereplőknek meg kell változtatni szokásaikat, de ezt mi segíteni tudjuk azzal, hogy néhány szabályt megváltoztatunk" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyakornok

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

10 százalék költséghányad, tételes költség, járulék

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close