hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bekeményített az APEH: több a letiltott fizetés és a végrehajtás

  • MTI

Ez év első felében 33 ezer esetben tiltotta le az APEH a köztartozással rendelkezők fizetésének egy részét. Ez az adat 343 százaléka az elmúlt esztendő azonos időszakában regisztráltnak, vagyis 2007 első fél évéhez viszonyítva három és félszer több alkalommal nyúlt ehhez az eszközhöz az adóhivatal - írta szombati számában a Magyar Nemzet.

A munkabérletiltások számának látványos emelkedése az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal informatikai rendszerének korszerűsítésével magyarázható. Korábban akár hetek is eltelhettek, mire hosszas levelezések után az adóhatóság hozzájutott valamennyi szükséges információhoz - fejtette ki a lapnak Várszegi György, az APEH végrehajtási osztályának vezetője. 

A főosztályvezető a Magyar Nemzetnek arról is beszámolt, hogy hozzávetőleg hetvenezerrel több végrehajtási intézkedést indított az adóhatóság idén az első fél évben, mint a múlt év azonos időszakában. Míg 2007 januárja és júniusa között 312 ezer intézkedést rendelt el az APEH, addig az idén az első hat hónapban 380 ezret. S noha húsz százalékkal több végrehajtási szerződést foganasítottak idén az első fél évben, mint 2007 azonos időszakában, mindössze húszmilliárd forinttal nőtt a behajtott összeg nagysága: amíg az elmúlt év januárja és júniusa között 136 milliárd forint érkezett a hivatalhoz, addig 2008-ban 156 milliárd. 

Várszegi György a lapnak elmondta azt is, hogy a köztartozással rendelkező adózók kétharmada magánszemély, míg egyharmada cég. Ugyanakkor ha az összes be nem fizetett közterhek nagyságát vizsgáljuk, fordított arányt tapasztalhatunk: a tartozások kétharmadát társaságoktól követeli az APEH, míg a fennmaradó egyharmaddal a magánszemélyek adósok.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink