hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Öttkulcsos áfát, egykulcsos szja-t javasol Matolcsy

  • MTI

Matolcsy György volt gazdasági miniszter szerint ötkulcsos forgalmi adóra és egykulcsos személyi jövedelemadóra van szükség Magyarországon. A Fidesz gazdaságpolitikusa erről a párt Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarországon című vitairata kapcsán beszélt a hétfői Népszabadságnak.

A magyar adórendszert a térség többi országának rendszereihez kell közelíteni. A jövedelem adóztatása helyett a
fogyasztás adóztatása felé kell haladni. Jó lenne átállni az egykulcsos személyi jövedelemadóra, és be kellene vezetni az ötkulcsos forgalmi adót - mondta Matolcsy György. A politikus szerint a jövedelmek a mostani 40 százalékos adóterhe helyett 25-30 százalék körüli újraelosztásra van szükség. A mai 56 százalék körüli foglalkoztatási rátát 70 százalékra kellene emelni. Emellett egymillió új munkahelyre van szükség, a felsőfokú
végzettségűek jelenlegi 20 százalékos arányát pedig a duplájára kell növelni - húzta alá. 

A gazdaságpolitikus szerint egy olyan új stratégiára van szükség, ami alapvetően az európai szociális piacgazdasági elképzelésekre épít, de az eddiginél erőteljesebben merít az angolszász liberális megoldásokból is. Szociális társadalompolitikára és szabadelvű gazdaságpolitikára van szükség - tette hozzá Matolcsy György.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér csökkentése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Céges autó magánhasználatra

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink