hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen kedvezményeket kap a Mercedes?

  • MTI

A Daimler-Benz Magyarországot választotta új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül. A cég elnökségének egyhangú döntése alapján a magyarországi üzem Kecskeméten létesül.


A gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik - jelentette ki a Daimler szóvivője. Hírügynökségi értesülések szerint mintegy 800 millió eurós beruházással egy 2500 főt foglalkoztató üzemet hoznak létre. A kecskeméti gyártelep a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz. A német Daimler-Benz új üzemének építéséhez a befektetőknek adott szokásos támogatási csomagot kapja, amely a beruházáshoz adó jellegű kedvezményt, képzési támogatást, illetve készpénzt tartalmaz - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten.

A részleteket a szerződés aláírása, illetve az Európai Unió jóváhagyása után hozzák nyilvánosságra. A kormányfő emlékeztetett arra: Magyarország legalább három országgal versenyzett a kezdeti 200 milliárd forintos beruházásért, amely közvetlenül 2 500 munkahelyet teremt a környéken, a beszállítói körben pedig további 10 ezer munkahelyet létesít.

Magyarországon a legjobbak a feltételek a Daimler-Benz számára a tervezett új üzem létrehozásához - jelentette ki a cég szóvivője, hangsúlyozva, hogy a Daimler-Benz ezért választotta Magyarországot, illetve Kecskemétet új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül. Elmondta, hogy Kecskeméten előreláthatólag a jelenlegi A-, illetve B-osztályú járművek "utódgenerációját" gyártják majd, az ezzel kapcsolatos végleges döntés a következő hónapokban várható.

Közvetve megerősítette azokat az értesüléseket, hogy Magyarország mellett más kelet-európai országok is versenyben voltak. Az új gyártelep létesítésének helyszínéül a Daimler-Benz sajtójelentések szerint mérlegelte a romániai, a lengyel, sőt a szerbiai helyszínt is. Nyomatékosan hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyarországi helyszínnel kapcsolatban egyhangú döntés született.

"A kecskeméti helyszín a konszern számára a legjobb előfeltételeket biztosítja ahhoz, hogy a Mercedes-Benzzel szembeni magas követelményeknek eleget tegyünk" - jelentette ki a szóvivő, utalva arra, hogy a gyár olyan márkát állít elő, amely esetében a vevők szinte egyedülálló módon mindenekelőtt a minőséget és értéket részesítik előnyben. "Olyan gyártóhelyszínt kerestünk, ahol biztosítani lehet a márkával szembeni magas követelményeket" - fűzte hozzá Florian Martens, kiemelve: az elnökség úgy értékelte, hogy mindehhez Magyarországon, illetve Kecskeméten adottak a legjobb feltételek.

A szóvivő mindennek kapcsán külön hangsúlyozta az infrastruktúrát, a logisztikát, a munkaerő biztosítását és a munkabérek alakulását.

A gyártelep létesítése összefüggésben áll azzal, hogy a Mercedes-Benz kompakt autó modelljeinek a számát a jelenlegi kettőről négyre kívánja növelni. A Mercedes új generációs A-és B- osztályának járműveit gyártaná Kecskeméten. A vállalat a két új modellről egyéb részleteket nem árult el, azok egyike a különböző sajtójelentések szerint a Mercedes kisméretű sport (SUV) autója lehet, amely a BMW tervezett X1-es típusnak lesz a vetélytársa, a másik esetleg egy coupé modell.

Milyen kedvezményeket ad Kecskemét?
A csökkenő iparűzési adó, a város logisztikai helyzete, a főiskolai és a szakiskolai oktatás és az egyéb feltételek gyors biztosítása alapvetően hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Daimler-Benz Kecskeméten építi fel új gyártóüzemét - mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere. Emlékeztetett arra: a közgyűlés gazdaságélénkítést szolgáló korábbi döntése értelmében a helyi iparűzési adó 2 százalékról fokozatosan 1,5 százalékra csökken öt év alatt a városban.

A német fél beruházást előkészítő szakemberei átvilágították Kecskemétet, felmérték az infrastruktúra, a szakképzés, a munkaerőpiac, az egészségügy és a szociális ellátás rendszerét, a város gazdálkodását és adórendszerét - mondta a polgármester. A város különböző kedvezményeket nyújt a német befektetőnek, amelyeket azonban egyelőre nem hoznak nyilvánosságra.

A polgármester elmondta: a város két hónapja kapott értesítést a beruházásösztönzéssel foglalkozó ITD Hungary-tól arról, hogy egy német beruházó érdeklődik magyarországi helyszínek felől és az egyik kiválasztott település Kecskemét. Hozzátette, hogy nagyon gyorsan kellett információkat szolgáltatni, ezért létrehoztak egy operatív csapatot, mely a beruházó képviselőivel folyamatosan tárgyalt és a kért anyagokat elkészítette. A csoport az elmúlt két hónapban - nagyon komoly titoktartási kötelezettség mellett - szinte éjjel-nappal ezen dolgozott.

Zombor Gábor hozzátette: egy-két napos határidők voltak a kérések teljesítésére, mert kiderült, hogy Magyarország csak utólag került rá a célországok listájára. A polgármester elmondta: az ajánlatban többek között ki kellett dolgozni a főiskolai és a szakmunkás képzés rendszerének átalakítását, illesztését az autógyár által támasztott követelményekhez.

"Megalapozott, a beruházó számára garanciákat jelentő ajánlatot adtunk, mely nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az összegzés alapján a legmagasabb pontszámot kapta Kecskemét" - mondta.

A zöldmezős beruházásban 450 hektár területen épülő gyár logisztikailag kedvező helyen, a várostól délre az E75-ös út és a várost délen elkerülő út mellett lesz, amely a közeli lehajtó miatt az autópályáról jól megközelíthető.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átvételi elismervény

Nagy Norbert

adószakértő

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close