hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen kedvezményeket kap a Mercedes?

  • MTI

A Daimler-Benz Magyarországot választotta új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül. A cég elnökségének egyhangú döntése alapján a magyarországi üzem Kecskeméten létesül.


A gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik - jelentette ki a Daimler szóvivője. Hírügynökségi értesülések szerint mintegy 800 millió eurós beruházással egy 2500 főt foglalkoztató üzemet hoznak létre. A kecskeméti gyártelep a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz. A német Daimler-Benz új üzemének építéséhez a befektetőknek adott szokásos támogatási csomagot kapja, amely a beruházáshoz adó jellegű kedvezményt, képzési támogatást, illetve készpénzt tartalmaz - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten.

A részleteket a szerződés aláírása, illetve az Európai Unió jóváhagyása után hozzák nyilvánosságra. A kormányfő emlékeztetett arra: Magyarország legalább három országgal versenyzett a kezdeti 200 milliárd forintos beruházásért, amely közvetlenül 2 500 munkahelyet teremt a környéken, a beszállítói körben pedig további 10 ezer munkahelyet létesít.

Magyarországon a legjobbak a feltételek a Daimler-Benz számára a tervezett új üzem létrehozásához - jelentette ki a cég szóvivője, hangsúlyozva, hogy a Daimler-Benz ezért választotta Magyarországot, illetve Kecskemétet új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül. Elmondta, hogy Kecskeméten előreláthatólag a jelenlegi A-, illetve B-osztályú járművek "utódgenerációját" gyártják majd, az ezzel kapcsolatos végleges döntés a következő hónapokban várható.

Közvetve megerősítette azokat az értesüléseket, hogy Magyarország mellett más kelet-európai országok is versenyben voltak. Az új gyártelep létesítésének helyszínéül a Daimler-Benz sajtójelentések szerint mérlegelte a romániai, a lengyel, sőt a szerbiai helyszínt is. Nyomatékosan hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyarországi helyszínnel kapcsolatban egyhangú döntés született.

"A kecskeméti helyszín a konszern számára a legjobb előfeltételeket biztosítja ahhoz, hogy a Mercedes-Benzzel szembeni magas követelményeknek eleget tegyünk" - jelentette ki a szóvivő, utalva arra, hogy a gyár olyan márkát állít elő, amely esetében a vevők szinte egyedülálló módon mindenekelőtt a minőséget és értéket részesítik előnyben. "Olyan gyártóhelyszínt kerestünk, ahol biztosítani lehet a márkával szembeni magas követelményeket" - fűzte hozzá Florian Martens, kiemelve: az elnökség úgy értékelte, hogy mindehhez Magyarországon, illetve Kecskeméten adottak a legjobb feltételek.

A szóvivő mindennek kapcsán külön hangsúlyozta az infrastruktúrát, a logisztikát, a munkaerő biztosítását és a munkabérek alakulását.

A gyártelep létesítése összefüggésben áll azzal, hogy a Mercedes-Benz kompakt autó modelljeinek a számát a jelenlegi kettőről négyre kívánja növelni. A Mercedes új generációs A-és B- osztályának járműveit gyártaná Kecskeméten. A vállalat a két új modellről egyéb részleteket nem árult el, azok egyike a különböző sajtójelentések szerint a Mercedes kisméretű sport (SUV) autója lehet, amely a BMW tervezett X1-es típusnak lesz a vetélytársa, a másik esetleg egy coupé modell.

Milyen kedvezményeket ad Kecskemét?
A csökkenő iparűzési adó, a város logisztikai helyzete, a főiskolai és a szakiskolai oktatás és az egyéb feltételek gyors biztosítása alapvetően hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Daimler-Benz Kecskeméten építi fel új gyártóüzemét - mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere. Emlékeztetett arra: a közgyűlés gazdaságélénkítést szolgáló korábbi döntése értelmében a helyi iparűzési adó 2 százalékról fokozatosan 1,5 százalékra csökken öt év alatt a városban.

A német fél beruházást előkészítő szakemberei átvilágították Kecskemétet, felmérték az infrastruktúra, a szakképzés, a munkaerőpiac, az egészségügy és a szociális ellátás rendszerét, a város gazdálkodását és adórendszerét - mondta a polgármester. A város különböző kedvezményeket nyújt a német befektetőnek, amelyeket azonban egyelőre nem hoznak nyilvánosságra.

A polgármester elmondta: a város két hónapja kapott értesítést a beruházásösztönzéssel foglalkozó ITD Hungary-tól arról, hogy egy német beruházó érdeklődik magyarországi helyszínek felől és az egyik kiválasztott település Kecskemét. Hozzátette, hogy nagyon gyorsan kellett információkat szolgáltatni, ezért létrehoztak egy operatív csapatot, mely a beruházó képviselőivel folyamatosan tárgyalt és a kért anyagokat elkészítette. A csoport az elmúlt két hónapban - nagyon komoly titoktartási kötelezettség mellett - szinte éjjel-nappal ezen dolgozott.

Zombor Gábor hozzátette: egy-két napos határidők voltak a kérések teljesítésére, mert kiderült, hogy Magyarország csak utólag került rá a célországok listájára. A polgármester elmondta: az ajánlatban többek között ki kellett dolgozni a főiskolai és a szakmunkás képzés rendszerének átalakítását, illesztését az autógyár által támasztott követelményekhez.

"Megalapozott, a beruházó számára garanciákat jelentő ajánlatot adtunk, mely nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az összegzés alapján a legmagasabb pontszámot kapta Kecskemét" - mondta.

A zöldmezős beruházásban 450 hektár területen épülő gyár logisztikailag kedvező helyen, a várostól délre az E75-ös út és a várost délen elkerülő út mellett lesz, amely a közeli lehajtó miatt az autópályáról jól megközelíthető.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink