hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztrák vélemény: mélyponton a magyar gazdaság

  • MTI

A magyarországi vállalkozásokat terhelő gondokról közölt riportot hétfőn megjelent számában a "Profil" osztrák folyóirat, amely már az alcímében is kiemeli: a magyar gazdaság mélyponton van, és a cégek növekvő számban menekülnek a szomszédos Ausztriába.



A hetilap konkrét példákkal illusztrálva a problémák között említi a vállalatok közötti - a kelet- és közép-európai térségben leggyakoribb - fizetési késedelmeket, az ugyancsak rekordarányú csődöket, a középrétegek fogyasztásának beszűkülését, a magas adó- és bérköltségeket. Arra következtetésre jut, hogy a magyar gazdaság tulajdonképpen két részre oszlik. Az egyik oldalon a sikeres, erősen exportorientált külföldi cégek vannak, a másikon a kis, alultőkésített hazai vállalkozások, amelyek elsősorban belföldi piacra termelnek, külföldre alig szállítanak, alacsony haszonkulccsal és csekély forgalommal küszködnek. A bankok pedig a behajthatatlanná vált hitelek növekedése miatt egyre óvatosabbak.

A cikk utal arra, hogy a magyar vállalatok irigykedve szemlélik a "szlovák sikersztorit", és egyetértenek abban, hogy a varázsformulát számukra is a szomszédban alkalmazott egykulcsos adózás hozhatná meg. Azt írja, hogy a magyar cégek szemszögéből nézve még a magas adószintű Ausztria is vonzó telephelynek tűnik: idézi az Austrian Business Agency megállapítását, amely szerint az utóbbi időben magyar vállalatok "bevándorlása" figyelhető meg a határ menti körzetekben.

A bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdasági Tanulmányok Intézetének (WIIW) kutatója, Richter Sándor a bajok gyökereiről nyilatkozva azt mondta a folyóiratnak, hogy 2001 közepe óta Budapest felelőtlen gazdaságpolitikát folytat, és három kormány is elmulasztotta a szükséges reformokat megvalósítani. Véleménye szerint nem is annyira a gazdaság lehűlése jelenti a legnagyobb főfájást, hanem az, hogy a sürgős, halaszthatatlanná vált szerkezeti reformba a kormány még bele sem vágott.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink