hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A foglalkoztatás: miből állna az ezermilliárdos költségcsökkentése?

  • MTI

Ezer milliárd forinttal csökkentené az Oriens pénzügyi tanácsadó cég által kidolgozott átfogó javaslat a foglalkoztatás költségeit, ehhez a forrást az állami kiadások mérséklésével, bizonyos adó- és járulékfizetési szigorításokkal biztosítanák - mutatták be tanulmányukat a szerzők csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az átfogó javaslatot nem felkérésre, hanem saját elhatározásból készítették, de megtisztelné őket, ha a szakmai közvélemény és a politika felfigyelne erre, és hasznosítaná - válaszolták kérdésre a cég képviselői. Az ezer milliárd forint tehercsökkentésből 705 milliárd forint a munkáltatók által a foglakoztatás során fizetett járulék csökkentése lenne, 275 milliárd forint szja-csökkenés a bruttó bérek nettó értékét növelné, illetve 20 milliárd forinttal csökkenne a munkavállalók által fizetett járulék.

A finanszírozásból 700 milliárd forint jutna az állami kiadások csökkentésére, 300 milliárd forint pedig az adó- és járulékszigorításra. Javasolják egyebek között a minimálbér és a bérminimum eltörlését, a minimális járulék alkalmazását, illetve az alacsony jövedelműek szja-mentessége, illetve az eva és az ekho megszüntetését. A javaslat háromkulcsos szjá-t alkalmazna, havi 170 ezer forintos jövedelemig 9 százalékot, 270 ezer forintig 18 százalékot, 270 ezer forint felett pedig 36 százalékot kellene fizetni.

Nem javasolják az egykulcsos szja alkalmazását.

A javaslat szerint a nettó jövedelmek a legalacsonyabb jövedelműeknél 10 százalékkal csökkennének, a 270 ezer forintos bruttó keresetnél viszont 25 százalékkal emelkednének, és még a 700 ezer forintos bruttó bérnél is 10 százalék volna a nettó kereset javulása. Összességében a javaslat szerint mintegy 3 millió adófizetőnél 20 százalékkal emelkedne a nettó jövedelem.

A tanulmány szerzői szerint 100 forintnyi bér kifizetése az átlagbérnél jelenleg 120-140 forintos adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár együtt. Javaslatuk szerint ez a plusz adó- és járulékfizetési kötelezettség az átlagkeresetnél - 100 forintnyi keresethez viszonyítva - 70 forintra csökkenne. Az állami kiadások csökkentésénél egyrészt az állami alkalmazottak bérének fixen tartását javasolják két évre. Ez szerintük nem jelentene nettó jövedelemcsökkenést, mert az átlagkeresetűeknél a nettó bér eleve 20 százalékkal emelkedne. A javaslat csökkentené a vállalkozásoknak nyújtott állami támogatásokat, adókedvezményeket is az EU 15-ök szintjére, amely kevesebb mint a fele a magyarországinak.

A nyugdíjak emelésénél a svájci indexálás helyett az inflációkövetést tartják indokoltnak. Szerintük a nyugdíjasok mint szavazók ugyan fontosak lehetnek a politikának, de ez nem indokolja kivételes gazdasági bánásmódjukat.
A javaslat a családtámogatásokat is változtatná, így például a családi pótlékot munkavállalási feltételekhez kötné, illetve ahhoz, hogy a gyermekeket járassák iskolába. Bizonyos jövedelemhatárokat is alkalmaznának a családi pótléknál. Szigorítanák a munkanélkülieknek, inaktívaknak fizetett juttatásokat, javítanák a munkaerőpiaci programok hatékonyságát.

Elfogadhatatlannak tartják a szerzők, hogy igen sokan a valóságosnál alacsonyabb jövedelmet vallanak be, és ez után olyan egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot fizetnek, amely távolról sem fedezi az általuk igénybe vett szolgáltatásokat. Ezért szükségesnek tartják, hogy mindenki fizessen egy minimális egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot. A szerzők szerint a javasolt változásokkal beindítható a gazdaság motorja. A sajtótájékoztatót követően rendezett fórumon a szakma véleményét kérik ki a tanulmány szerzői.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close