hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Potyautasok: mit tehet, aki eddig nem fizetett?

  • adozona.hu

Közel 290 ezer embernek rendezetlen még a jogviszonya az OEP tájékoztatása szerint. A 4350 forintot bármikor elkezdheti fizetni az érintett, de tartozását visszamenőleg is rendeznie kell, s mindez késedelmi pótlékkal, esetleg bírsággal megnövelt összeget jelent.

Tavaly áprilistól december végéig moratóriumot adott a kormány a társadalombiztosítási jogviszony rendezésére, ezt azonban nem mindenki tette, tehette meg. Vannak, akik nem tudnak, nem akarnak fizetni és vannak olyanok is, akik nem tudják: a munkáltatójuk nem fizet utánuk. Az OEP tájékoztatása szerint jelenleg közel 290 ezer "potyautas" van a rendszerben, vagyis ennyi embernek nem tisztázott még a jogvisznya. 2007 elején ez a szám még 1,1 millió volt.

Aki eddig nem fizetett, s "piros lámpát "kapna az orvosnál egy jogviszony ellenőrzés során (vagyis a rendszer jelezné, hogy nem fizet), bármikor elkezdheti perkálni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amely jelenleg 4350 forint havonta. Amennyiben azonban most kezd el valaki fizetni, számolnia kell azzal, hogy visszamenőleg is rendeznie kell a számlát, s emellett késedelmi pótlékot is felszámol az adóhatóság. Amennyiben  ezt nem teszi, egy esetleges APEH ellenőrzés alkalmával hajthatják be rajta a pénzt. A hatóság 5 évre visszamenőleg vizsgálódik, s ha mulasztást állapít meg, akkor az elmaradt befizetésre már bírságot is felszámolnak.


Moratórium előtt, után
A 2007 novemberében elfogadott törvénymódosítás szerint , ha az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő személy a jogviszony ellenőrzés során "piros lámpát kap" (vagyis arról kap értesítést, hogy nem szerepel az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak nyilvántartásában), akkor ennek az adóhatóságnál lesz következménye. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatot szolgáltat az adóhatóságnak a jogviszony feltételezett rendezetlenségéről, az igénybevett szolgáltatásról. Ha bebizonyosodik, hogy az ellátást igénybe vevő személy nincs biztosítottként bejelentve, akkor az adóhatóság eljár azzal szemben, aki elmulasztotta a bejelentési és járulékfizetési kötelezettség teljesítését.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink