hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit nyújt a munkanélküliségre köthető biztosítás?

  • HVG

Főként a felsőfokú végzettségűek érdeklődnek az állásuk elvesztésekor támaszt adó új biztosítás iránt. Effajta kockázat ellen korábban csak banki hitelfelvételhez kapcsolódva lehetett védekezni.



Néhány hét alatt ezernél is többen kötöttek biztosítást kieső jövedelmük legfeljebb kilenchavi kiegészítésére, ha netán az utcán találnák magukat. Nem is rossz fogadtatás, tekintve, hogy a május elején bevezetett új jövedelemkiesés-biztosításra csak a világhálón lehet szerződni, ráadásul a magyarok - legalábbis a biztosítók sirámai alapján - többnyire inkább kockáztatnak, ahelyett hogy kivédenék azokat. Három éve például azon kesergett az Aegon Biztosító egyik vezetője, hogy a kockázati (például halálesetre, balesetre szóló) életbiztosítások aránya az összes életbiztosításon belül csak 3,7 százalék, ami egyébként 2006-ban 3,1 százalékra süllyedt, miután a befektetéssel kombinált életbiztosítások díjbevételét felpumpálta a kamatadó bevezetése.

"A biztosítás nem bonyolult, és árát is elfogadhatónak tartják az ügyfelek" - értékelte az eredményt a HVG-nek Rácz István, a biztosítás.hu online alkuszcég ügyvezető igazgatója, az átlagban havi 2 ezer forint körüli díjra utalva. Persze a díj a többszörösére is nőhet a biztosítást bevezető londoni székhelyű - Budapesten fiókkal jelen levő - ACE European Group Ltd. által legkockázatosabbnak minősített ügyfeleknél. Néhány kalkulációból kiderül, hogy az általános iskolai végzettségű, ám 150 ezer forintos havi nettó keresete révén a maximális 120 ezer forintos havi kifizetésre igényt tartó borsodi kuncsaft mindenképpen ide számít, neki ugyanis havi 15 ezer forintot kellene leszurkolnia azért, hogy elbocsátása esetén kisegítse a biztosítás, miközben egy középfokú végzettségű fővárosi lakosnak ugyanekkora kifizetésért csak 3100 forintot. Más kérdés, hogy a példában szereplő borsodi ügyfél - ha van egyáltalán ilyen - aligha szerződik majd, ahhoz ugyanis legalább egyéves határozatlan tartamú munkaviszonyt is igazolnia kellene, ugyanannál a munkáltatónál, márpedig ekkora havi jövedelmet alacsony iskolai végzettség mellett aligha lehet szabályszerű foglalkoztatásban zsebre tenni. Ezért nem meglepő, hogy egyelőre elsősorban a közép- és felsőfokú végzettségű szellemi foglalkozású alkalmazottak kezdeményezik az interneten a szerződéskötést.

Meglepetést okozott viszont az alkusznak, hogy a biztosítást többen az előzetesen vártnál magasabb - havi 400 ezer forintos - nettó fizetés mellett is megkötötték, holott a havi kifizetés plafonja számukra is 120 ezer forint. "Megfontolandó lenne a plafon felemelése 150 ezer forintra, természetesen arányosan magasabb díjfizetés mellett" - véli ezért az alkuszcég vezetője, hozzátéve, hogy így a kártérítés összeghatára megegyezne a hasonló biztosításra Németországban fizethető havi maximum 600 euróval. 

A teljes cikket olvassa el az e heti HVG-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink