hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kóka: soha nem látott közelségben az egykulcsos adó

  • MTI

Kóka János szerint még soha nem jutott ilyen közel a megvalósításhoz az egykulcsos adórendszer Magyarországon, mint most. A Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnöke erről sajtótájékoztatón beszélt Nyíregyházán.



A pártvezető elmondta: a gazdaság szereplői, érdekképviseleti szervezetei, közgazdászok és független kutatók egyaránt eljutottak ahhoz a liberálisok által korábban is szorgalmazott elképzeléshez, miszerint három év alatt 1 000 milliárd forintot kellene megtakarítani az állami költségvetésben, így 1 000 milliárd forinttal lehetne csökkenteni az adókat.

"A koalícióból kilépett SZDSZ csak egy ilyen költségvetés elfogadásához tud támogatást adni a majdani parlamenti szavazáson" - hangsúlyozta. Hozzátette: "ebben az esetben 2009-ben 20 százalékos lehetne az egykulcsos adó mértéke, 2011-től pedig 18 százalékra csökkenhetne".

Az SZDSZ elnöke kifejtette, hogy az 1.000 milliárd forint mértékű költségvetési megtakarításra a liberálisoknak van programjuk. Álláspontjuk szerint csökkenteni lehetne az állami szervezetek működési kiadásait, a szociális ellátásnak kizárólag rászorultsági elven kellene működnie, s nincs szükség adókedvezményekre sem.

Kóka János az SZDSZ június 7-i tisztújító küldöttgyűlésén induló elnökjelöltként kijelentette: elkötelezett híve annak, hogy az SZDSZ önálló, független, értékelvű és antipopulista politikai szervezetként működjön, s tegyen meg mindent az elengedhetetlen reformok véghezviteléért az ország érdekében. Úgy vélte: a liberálisok koalícióból való kilépése után az MSZP leállítja, visszafordítja a megkezdett átalakításokat. "Ilyen helyzetben éppen ezért kifejezetten káros lenne, ha a párt visszamenne a koalícióba" - hangoztatta.

Megjegyezte, hogy a másik elnökjelölt, Fodor Gábor és támogatói "egy új koalíciókötésben keresik az SZDSZ továbbélési lehetőségét", ő viszont "nem a koalícióba való visszakullogásban", hanem az erős, önálló politizálásban látja az SZDSZ jövőjét, támogatottságának emelkedését.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink