hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: mi a teendő, ha a munkáltató utólag utal?

  • MTI

Az APEH tájékoztatót tett közzé arról, mi a teendő, ha a munkáltató utólag utalja át a munkáltatói hozzájárulást az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba vagy az önsegélyező pénztárba.



Az adóhatóság honlapján közzétett ismertetőből kiderül: 2008. január 1-jétől az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba és önsegélyező pénztárba magánszemély javára, munkáltatói hozzájárulásként befizetett összeg a minimálbér 30 százalékáig (korábban 20 százalékáig) nem minősül bevételnek, vagyis nem számít be az adóalapba.

Január elseje óta nem minősül bevételnek a munkáltatói hozzájárulás összege akkor sem, ha utólag több - legfeljebb három - hónapra, egy összegben utalják át, amennyiben az utalásra a tagi jogviszonyt tanúsító okirat átadása után első alkalommal kerül sor.

Utólagos átutalás esetén havonta fizetett hozzájárulásnak az az összeg minősül, amelyet a munkáltató rendelkezése alapján az egyes hónapokra utólag jóváír a pénztár; például 2008 februárjában történt befizetés esetén 2007-re utólag havonta a minimálbér 20 százalékát lehet a munkaviszonyból származó jövedelem megállapításánál figyelmen kívül hagyni.

A szja törvény szerint az átutalt összeget az átutalás napjával megszerzett bevételnek kell tekinteni, ha a munkaviszonyból származó jövedelmet január 15-éig fizetik ki, az még az előző év utolsó napján megszerzett jövedelemnek minősül.

Ebből következik, hogy az utólagosan utalt önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás adóköteles részét január 15-e után már tárgyévi jövedelemként kell figyelembe venni, és a tárgyévi rendelkező nyilatkozatot megalapozó befizetésnek kell tekinteni akkor is, ha az részben vagy egészben az előző évre eső hónapok szerinti hozzájárulás adóköteles része.

Ugyanez vonatkozik az egészségpénztári és az önsegélyező pénztári hozzájárulás adómentes részére is az adóköteles béren kívüli juttatások meghatározása szempontjából. Amennyiben az utólagos befizetésre 2008. január 15 -ét követően került sor, akkor az adóköteles rész a 2008. évi keretet "rontja".


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési szolgáltatás

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gépjármű-motorcsere elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kamarai hozzájárulás végelszámolás alatt

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink