hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja: kedd éjfélkor lejár a határidő

  • MTI

Május 20-án, kedden éjfélkor lejár az szja bevallások beadásának határideje, s addig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról is, érdemes betartani a határidőt, mert a késedelmesen bevallókra mulasztási bírságot róhat ki az adóhatóság.



Azon magánszemélyek bevallását várja az APEH, akiknek kifizetőtől, munkáltatótól származó adóköteles jövedelmük volt, s nem kértek adóhatósági vagy munkáltatói adómegállapítást, s május 20-áig kell benyújtaniuk bevallásukat az adószámmal rendelkező, áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyeknek, valamint az őstermelőknek is.

A vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek bevallási határideje február 15-e volt.

Aki az utolsó napokra hagyta a bevallás elkészítését, a legjobb, ha igénybe veszi az adóhatóság honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programot, ha erre lehetősége van, mert jelentősen megkönnyíti a bevallás elkészítését. A program ellenőrzi is az adatokat, így kisebb a hiba veszélye.

Az idén több, a magánszemélyek internetes bevallását segítő szolgáltatást bevezetett az APEH, például a bevallás készítése közben láthatóak a bevallást segítő információk és példák bemutatásával is segítik a nyomtatvány kitöltését. Akik regisztráltatták magukat az okmányirodában, a nyomtatványt elektronikusan is beküldhetik, egyébként kinyomtatva a szokásos úton lehet eljuttatni az adóhatósághoz.

Az APEH honlapjáról letöltött programot egyébként egyre többen használják: az adóhatósághoz május 5-éig beérkezett bevallások szerint a tavalyi 23 százalékkal szemben az idén már az adózók 27 százaléka küldte be elektronikusan bevallását, az internetes programmal kitöltött, papíron elküldöttek aránya pedig 48-ról 51 százalékra emelkedett. Vélhetően ennek köszönhető, hogy a hibás bevallások aránya is mérséklődött, a tavalyi 47,2 százalékról 32,3 százalékra.

Amire minden évben figyelni kell: a bevallásokat feltétlenül alá kell írni, anélkül ugyanis nem fogadja el az adóhatóság. Hasonlóképpen gyakori hiba az is, hogy az adózók rosszul számítják ki az adót vagy az adójóváírást, amint az is, hogy nem küldik el valamennyi, a főlapon jelzett mellékletet.

A kedvezmények érvényesítésénél sokan nem veszik figyelembe a jövedelemkorlátot vagy jövedelemkorlátként a jelenlegi 3,9 millió forint helyett a korábban érvényes 6 millió forintot tüntetik fel. Az eddig benyújtott bevallások szerint sokszor előfordul az is, hogy a családi kedvezményt két gyermek után is érvényesítik, holott erre csak legalább három eltartott esetén van mód.

Az idén újdonság, hogy az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozat a bevallás része lett, így azzal együtt is be lehet nyújtani, emellett továbbra is beküldhető hagyományos módon, külön borítékban és elektronikusan is.

Az idei évtől a nyilatkozat beküldési határideje egységesen május 20-a, függetlenül attól, hogy milyen formában juttatják el az adóhatósághoz.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink