hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kevés megtakarítás és pesszimista nyugdíjas évek

  • adozona.hu

A magyarok megtakarítási hajlandósága igen alacsony, a lakosság nagy része pesszimistán gondol nyugdíjas éveire és a megtakarításokra alkalmas pénzügyi termékek ismerete is nagyon hiányos. Ezen lehet változtatni

Az AXA által 2005 és 2006 novembere között az angliai Brightonban elvégzett szociális-pénzügyi kísérletében  résztvevő tíz átlagos háztartás tagjai egy független pénzügyi tanácsadótól havi rendszerességgel ingyenes segítséget kaptak pénzügyeik tudatos alakításához, így a kísérleti időszak végére átlagosan 22,6 százalékkal csökkentették adósságállományukat. Ezzel párhuzamosan 41,5 százalékkal növelték megtakarításaikat, s vagyonuk átlagban 4,75 százalékkal gyarapodott. , hogy akik komolyan veszik a pénzügyi tervezést, jelentősen javíthatnak anyagi helyzetükön.

Az angol lakosság nagy része a magyarhoz hasonlóan kevés időt és energiát fordít tudatos pénzügyi tervezésre. A kísérletben őket reprezentáló, személyre szabott pénzügyi tanácsadásban nem részesülő kontrol csoport ugyancsak tíz háztartásának átlagos adósságállománya 12 hónap alatt csupán 13,35 százalékkal csökkent. A pénzügyek terén könnyelmű kontrol csoport megtakarításai ez idő alatt mintegy 22,4 százalékkal csökkentek, és vagyonuk átlagban 3,28 százalékkal lett kevesebb.

Az angliai kísérlet rámutatott, hogy látványos elmozdulás érhető el az öngondoskodás és a felelős pénzügyi tervezés irányába a következő néhány egyszerű tanács megfogadásával:

• Töltsünk havonta legalább egy órát pénzügyeink tudatos áttekintésével és pénzügyi tervezéssel.

• Egy papírlapon két oszlopban készítsünk listát bevételeinkről és kiadásainkról és érjük el, hogy a kiadások összege alacsonyabb legyen, mint a bevételeké.

• Bár nem könnyű másokat beavatni személyes pénzügyeinkbe, számottevő bátorítást és motivációt jelent a tudatos tervezéshez, ha egy megbízható társsal rendszeresen megbeszéljük pénzügyeink alakulását.

• Hitelfelvétel esetén nagyon fontos tisztán látnunk, összesen mennyi a visszafizetésre váró teljes kölcsön összege, ebből mennyit jelent a kamat, és mikorra fogy el az adósság. Csökkentsük adósságrendező pénzügyi termékekkel a havi visszafizetések mértékét.

• A takarékoskodás megkezdése előtt meg kell szabadulnunk a lehető legtöbb adósságtól, mert a hitelek után fizetett kamatok jelentősen meghaladhatják a rövidtávú megtakarításokon elért hozamokat.

• Ne halogassuk a hosszú távú megtakarítások megkezdését. Egy pénzügyi szakértővel számoltassuk ki nyugdíjunk várható (megközelítő) összegét. Csak olyan munkaviszonyban szabad munkát vállalnunk, amelyben a munkaadó hivatalosan fizeti a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot.

Tóth Szilárd az AXA Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának tagja elmondta: „Az angliai kísérlet tanúsága szerint az interaktív személyre szabott tanácsadás sokkal inkább motiválja a pénzügyeikkel foglalkozó laikusokat, mint a tájékoztató anyagok passzív áttekintése. A pénzügyileg kevésbé tájékozott személyek nem bíznak saját döntéseik helyességében még akkor sem, ha minden szükséges információ rendelkezésükre áll. 

Az angliai pénzügyi kísérlet részletes leírása és a tapasztalatok angol nyelvű összefoglalója a http://www.axa.co.uk/avenue/ weboldalon érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink