hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Százmilliós csempészcigaretta-fogás a Tornádóban

  • MTI

Egy hónap alatt több, mint százmillió forint értékű csempészcigarettát foglaltak le a rendőrség, illetve a vám- és pénzügyőrség Tornádó elnevezésű együttműködése keretében - közölte a VPOP Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatalának parancsnoka hétfőn Nyíregyházán sajtótájékoztatón.



Eddig 200 ezer doboz, döntően ukrán zárjegyes cigarettát koboztak el - mondta Dávid Róbert pénzügyőr őrnagy. Hozzátette: a csempészett cigaretta összértéke meghaladta a 104 millió forintot. A regionális nyomozó hivatal vezetője beszámolt arról is, hogy a nyíregyházi központtal működő szervezet tavaly 944 büntetőügyben járt el.

Megjegyezte, hogy az ügyek száma mintegy száz százalékkal növekedett, miután a vám- és pénzügyőrség nyomozati jogköre kibővült, a múlt évtől a gyanús pénzügyletek vizsgálata, beleértve a pénzmosást is, a VPOP-hez tartozik.

A vizsgált ügyekben az elkövetői érték meghaladta a 4,5 milliárd forintot, s a vámnyomozók közel 1 milliárd forintot lefoglalással biztosítani tudtak.

A régiós parancsnok külön kitért a jövedéki bűncselekményekre, az ukrán és a román határ térségében kétmillió doboz csempészcigarettát foglaltak le 2007-ben.

Megemlítette, hogy "a szervezett bűnözés jelei is mutatkoznak" a dohányáru csempészeténél, s a csoportoknak határokon át nyúló kapcsolataik is vannak.

Dávid Róbert ugyancsak figyelmeztetőnek tartotta a fekete gazdaság térnyerését, a növekedett gyanús pénzügyleteket, az adócsalásokat, a pénzmosást, a fekete munkavállalói foglalkoztatást.

Az utóbbinál - emelte ki - már vállalkozások is alakultak arra, hogy munkanélkülieket közvetítsenek cégekhez, akiket aztán nem jelentenek be, így járulékokat, közterheket sem fizetnek utánuk.

"Ez különösen Szolnok megyére jellemző az észak-alföldi régióban, s akadt már több száz fős illegális foglalkoztatás is" - mondta.

Gyanús vagyongyarapodásokat is említett a parancsnok, jelenleg mintegy 100 ilyen bejelentést vizsgálnak, s nyárra várható eredmény, hogy valósak-e a jelzések, vagy sem.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink