hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Százmilliós csempészcigaretta-fogás a Tornádóban

  • MTI

Egy hónap alatt több, mint százmillió forint értékű csempészcigarettát foglaltak le a rendőrség, illetve a vám- és pénzügyőrség Tornádó elnevezésű együttműködése keretében - közölte a VPOP Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatalának parancsnoka hétfőn Nyíregyházán sajtótájékoztatón.Eddig 200 ezer doboz, döntően ukrán zárjegyes cigarettát koboztak el - mondta Dávid Róbert pénzügyőr őrnagy. Hozzátette: a csempészett cigaretta összértéke meghaladta a 104 millió forintot. A regionális nyomozó hivatal vezetője beszámolt arról is, hogy a nyíregyházi központtal működő szervezet tavaly 944 büntetőügyben járt el.

Megjegyezte, hogy az ügyek száma mintegy száz százalékkal növekedett, miután a vám- és pénzügyőrség nyomozati jogköre kibővült, a múlt évtől a gyanús pénzügyletek vizsgálata, beleértve a pénzmosást is, a VPOP-hez tartozik.

A vizsgált ügyekben az elkövetői érték meghaladta a 4,5 milliárd forintot, s a vámnyomozók közel 1 milliárd forintot lefoglalással biztosítani tudtak.

A régiós parancsnok külön kitért a jövedéki bűncselekményekre, az ukrán és a román határ térségében kétmillió doboz csempészcigarettát foglaltak le 2007-ben.

Megemlítette, hogy "a szervezett bűnözés jelei is mutatkoznak" a dohányáru csempészeténél, s a csoportoknak határokon át nyúló kapcsolataik is vannak.

Dávid Róbert ugyancsak figyelmeztetőnek tartotta a fekete gazdaság térnyerését, a növekedett gyanús pénzügyleteket, az adócsalásokat, a pénzmosást, a fekete munkavállalói foglalkoztatást.

Az utóbbinál - emelte ki - már vállalkozások is alakultak arra, hogy munkanélkülieket közvetítsenek cégekhez, akiket aztán nem jelentenek be, így járulékokat, közterheket sem fizetnek utánuk.

"Ez különösen Szolnok megyére jellemző az észak-alföldi régióban, s akadt már több száz fős illegális foglalkoztatás is" - mondta.

Gyanús vagyongyarapodásokat is említett a parancsnok, jelenleg mintegy 100 ilyen bejelentést vizsgálnak, s nyárra várható eredmény, hogy valósak-e a jelzések, vagy sem.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close