hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kovács: nem hiszek az egykulcsos adórendszerben

  • MTI

Valószínűleg nem javítaná az Európai Unió (EU) versenyképességét, ha a tagországok többsége bevezetné az egykulcsos adórendszert - mondta Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa Brüsszelben.


"Nem hiszek az egykulcsos adórendszerben. Érdekes módon a régi tagállamok közül egy sem használ ilyet, és nem is tervezi az áttérést. Eddig kevesebb mint fél tucat új tagállam vezette be ezt" - mondta Kovács László a távirati irodának egy magyar újságírók számára rendezett sajtóbeszélgetésén.

Habár a befektetők számára kedvezőbbnek tűnhet ez az adó, az Európai Unió versenyképességét nem javítaná, ha a tagországok többsége bevezetné - tette hozzá.

Az MTI azon kérdésére, hogy Magyarország számára kedvező lenne-e az egykulcsos adórendszerre való áttérés, Kovács László személyes véleményeként elmondta: Magyarországon adóegyszerűsítést lehetne végrehajtani az adók összevonásával, egyúttal stabillá, kiszámíthatóvá kellene tenni a az adórendszert. Ezzel egy időben csökkenteni kellene az élőmunkára rakódó terheket. A pénzt a fogyasztás, a vagyon és a környezetszennyezés fokozottabb adóztatásával "lehetne behozni" - fűzte hozzá.

Magyarországon március 6-án indult társadalmi vita Gyurcsány Ferenc adó- és járulékcsökkentési javaslatairól. Egy március közepén tartott egyeztetés után a kormányfő elmondta: az adórendszer érdemi és jelentős egyszerűsítésével valamennyi adótanácsadó, illetve adószakértő egyetért, akiknek többsége a négy százalékos különadó megszüntetését és a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási járulékok csökkentését javasolja.

Az egykulcsos adórendszernek a kormányfő szerint rendkívül sok előnye van, ugyanakkor Magyarországon, ahol a minimálbér adómentes, az egykulcsos adó bevezetésével az átlag alatt kereső sokaság havonta 5-6 ezer forintot veszítene.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink