hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kovács még ebben a félévben beterjesztené javaslatát a csökkentett áfakulcsokra

  • MTI

Az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa, Kovács László, még ebben a félévben elő akarja terjeszteni a csökkentett áfakulcsok alkalmazásáról szóló javaslatot.

Ebben mindenképpen helyet kell kapniuk a csökkentett áfakulcs hatálya alá eső szolgáltatások között egyfelől a nagy munkaigényű szolgáltatásoknak, másfelől az egyéb, helyileg nyújtott szolgáltatásoknak, így például az éttermi szolgáltatásoknak, mondta Kovács László csütörtökön magyar újságíróknak Brüsszelben. 

Emellett Kovács azt is szeretné, ha kiterjedhetne a csökkentett áfakulcs olyan speciális termékekre, mint például a hangoskönyv vagy a babapelenka. Utalt arra, hogy a vizeletvisszatartási gondokkal küzdő felnőttek által használt betét ma is e termékkörbe tartozik, a babapelenka azonban nem. 

A hangoskönyvek ma is a csökkentett áfakulcs hatálya alá tartoznak. A hangoskönyv-CD-nek nincs plusz multimédia-tartalma, nem nyújt többet, mint a könyv, hiszen valaki egyszerűen felolvassa a könyv szövegét, amit így például autóvezetés közben is meg lehet hallgatni. Ennek ellenére a hangoskönyv most nem minősíthető könyvnek, mert a könyv - uniós definíció szerint - papírból készül, a papír mindkét oldalán nyomtatott tartalom van, és a papírlapok össze vannak fűzve. 

Az adóügyi biztos első félévi tervei közt szerepel még az adócsalás elleni fellépésről szóló javaslat előterjesztése. 

Az év második felében a csökkentett áfakulcs témájában újabb, az első félévinél nagyobb, átfogóbb javaslatcsomagot kíván előterjeszteni Kovács László.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Second hand bolt árukészlete adományból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tőkeleszállítás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink