hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kikre fókuszál újabban az APEH?

  • dr. Marosi Andrea

Az ellenőrzések során az APEH egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy a beruházási adókedvezményhez szükséges feltételeket teljesítette-e a cég, mielőtt igénybevette azokat. Ki jogosult egyáltalán ilyen kedvezményre és náluk milyen papírokat ellenőriznek elsősorban?

Adókedvezményre jogosultak
A társasági törvény értelmében azok a cégek jogosultak beruházási adókedvezményre, amelyek legalább 3 vagy 10 milliárd forint értékű, termék-előállítást szolgáló beruházást (jogszerző beruházás) valósítottak meg Magyarországon. Az az épület- és gépberuházás minősül termék-előállítást szolgáló beruházásnak, amelyet termék előállításához használnak és az üzemeltetés költsége a termék közvetlen költsége között megjelenik. 
 Az adóhatóság értelmezése szerint e feltétel azt jelenti, hogy a jogszerző beruházás alapján üzembe helyezett tárgyi eszközök teljes bekerülési értéke megjelenik az előállított termék közvetlen önköltségében. A PricewaterhouseCoopers tapasztalatai szerint az APEH vizsgálata során külön figyelmet fordít arra, hogy a társaság önköltségszámítási szabályzatában vagy más számviteli dokumentumban megtalálható-e a jogszerző beruházás értékének meghatározásakor figyelembe vett eszközök értékcsökkenése. 

A Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történt csatlakozását követően az összes adókedvezményt át kellett alakítani úgy, hogy azok megfeleljenek az Európai Unió versenytilalmi követelményeinek. A társasági adótörvény alapján az adózó által igénybe vett beruházási adókedvezmény és a 2003-tól megítélt más állami támogatás (iparűzésiadó-kedvezmény és egyéb állami támogatás) jelenértékének összege nem haladhatja meg a 2005. december 31-éig üzembe helyezett egyes eszközök és más költségek jelenértékének meghatározott támogatási intenzitással számított összegét (a támogatási keretösszeget). Az adóhatóság gyakorlata azt mutatja, hogy – a beruházási volumentől függetlenül – minden esetben kéri az adózó által igénybe vehető beruházási adókedvezmény összegének, valamint a még rendelkezésre álló, eddig fel nem használt támogatási keretösszegnek a pontos, számszerű meghatározását.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close