hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kikre fókuszál újabban az APEH?

  • dr. Marosi Andrea

Az ellenőrzések során az APEH egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy a beruházási adókedvezményhez szükséges feltételeket teljesítette-e a cég, mielőtt igénybevette azokat. Ki jogosult egyáltalán ilyen kedvezményre és náluk milyen papírokat ellenőriznek elsősorban?

Adókedvezményre jogosultak
A társasági törvény értelmében azok a cégek jogosultak beruházási adókedvezményre, amelyek legalább 3 vagy 10 milliárd forint értékű, termék-előállítást szolgáló beruházást (jogszerző beruházás) valósítottak meg Magyarországon. Az az épület- és gépberuházás minősül termék-előállítást szolgáló beruházásnak, amelyet termék előállításához használnak és az üzemeltetés költsége a termék közvetlen költsége között megjelenik. 
 Az adóhatóság értelmezése szerint e feltétel azt jelenti, hogy a jogszerző beruházás alapján üzembe helyezett tárgyi eszközök teljes bekerülési értéke megjelenik az előállított termék közvetlen önköltségében. A PricewaterhouseCoopers tapasztalatai szerint az APEH vizsgálata során külön figyelmet fordít arra, hogy a társaság önköltségszámítási szabályzatában vagy más számviteli dokumentumban megtalálható-e a jogszerző beruházás értékének meghatározásakor figyelembe vett eszközök értékcsökkenése. 

A Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történt csatlakozását követően az összes adókedvezményt át kellett alakítani úgy, hogy azok megfeleljenek az Európai Unió versenytilalmi követelményeinek. A társasági adótörvény alapján az adózó által igénybe vett beruházási adókedvezmény és a 2003-tól megítélt más állami támogatás (iparűzésiadó-kedvezmény és egyéb állami támogatás) jelenértékének összege nem haladhatja meg a 2005. december 31-éig üzembe helyezett egyes eszközök és más költségek jelenértékének meghatározott támogatási intenzitással számított összegét (a támogatási keretösszeget). Az adóhatóság gyakorlata azt mutatja, hogy – a beruházási volumentől függetlenül – minden esetben kéri az adózó által igénybe vehető beruházási adókedvezmény összegének, valamint a még rendelkezésre álló, eddig fel nem használt támogatási keretösszegnek a pontos, számszerű meghatározását.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink