hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az Európai Parlament elfogadta a korszerűsített uniós vámkódexet

  • MTI

Az európai uniós tagországok kormányait képviselő tanács után kedden az Európai Parlament is jóváhagyta az EU korszerűsített vámkódexét. Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyekért felelős tagja üdvözölte a döntést.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén második olvasatban fogadta el az új szabályozást. Kovács László, aki a brüsszeli bizottság részéről témafelelősként szólalt fel az Európai Parlament plenáris vitájában, elmondta, hogy a vámunió nem csupán az uniós együttműködés első lépcsője, hanem a belső piac, így a fogyasztók biztonságának védőbástyája is, valamint az unió saját bevételeinek egyik fontos forrása. 

A szavazást kommentálva kijelentette, hogy "az uniós vámkódex modernizálása és az elektronikus vámrendszer bevezetése része a bizottság azon átfogó reformjának, melynek célja, hogy új, elektronikus alapú vámeljárási rendszert hozzon létre". 

A döntéssel a vámunió is XXI. századivá válik, a vámeljárások pedig olcsóbbá és gyorsabbá, amelyeknek egyértelmű nyertesei az unió polgárai. Az uniós állampolgárok biztonságának garantálása érdekében a terrorcselekmények megelőzésének és a termékhamisítás elleni küzdelemnek is kiemelt eszköze az egyre jobban működő vámunió – mondta Kovács László. 

Kovács László emlékeztetett, hogy idén Európa-szerte a vámunió negyvenedik évfordulóját ünneplik. "A jelenlegi Vámkódexet a kilencvenes években alkották meg, azonban mára olyan új kihívásokkal kell a tagállamoknak és a kereskedőknek szembenézniük, mint a globalizáció vagy a terrorizmus elleni küzdelem, melyek szükségessé tették a vámügy korszerűsítését. A modernizált közösségi vámkódex egyszerűsíti a jelenlegi szabályozást, csökkenti a vámeljárások számát, és áttér a papíralapú vámkezelésről az elektronikusra", idézte a magyar biztost a brüsszeli bizottság közleménye.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink