hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Összehangolt támadás a feketegazdaság ellen

  • MTI

A Csillagszóró hadművelet sikere nyomán közös cselekvési programot dolgoz ki és összehangoltan lép fel a feketegazdaság ellen nyolc állami szervezet - az APEH, az ÁNTSZ, az FVM élelmiszerláncot ellenőrző hatóságai, a vámhatóság és az ORFK -, amelyek képviselői az erről szóló együttműködési megállapodást pénteken írták alá.

Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos a megállapodás aláírásakor hangsúlyozta: a közös fellépés a tisztességes vállalkozók és a kisemberek érdekeinek védelmét szolgálja; szeretnék, ha a jogkövető magatartás polgári értékké válna. 

Az együttműködés célja a hatékonyság növelése, a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok bevételeit különösen veszélyeztető adózói jogsértések felderítése, az adó- és járulékfizetők körének bővítése, annak elérése, hogy a jogkövető magatartás minél szélesebb körben jellemzővé váljon. 

Az érintett hatóságok között az elmúlt években is voltak sikeres két-, illetve többoldalú együttműködések, ilyen volt tavaly a Csillagszóró hadművelet - mondta Papp István, az OMMF elnöke, aki az ORFK bevonását azzal indokolta, hogy nő a hatóságok fenyegetettsége, ezért elengedhetetlen, hogy időnként védelmet kérjenek. 

Az együttműködő hatóságok fellépnek a szolgáltatások, cégek fantomizálása ellen, ami a köztartozások eltitkolásának egyik elterjedt módja. Kiemelten ellenőrzik a vásárokat, piacokat, amivel jelentősen szélesíthető az adó- és járulékfizetők köre. 

A kormánybiztos elmondta: a hatóságok kockázatelemzés alapján fokozottan ellenőriznek majd egyes területeket. Ezek közé sorolta egyebek között az engedély nélkül végzett utaztatási tevékenységet, a keleti határ mentén jelentkező áru- és munkaerőmozgást, az adóelkerülést és a hamisításokat. 

A feketegazdaság felszámolására indított hatósági offenzíva várhatóan új területekre is kiterjed, így az együttműködés nem csak az adó és járulék eltitkolásának, vagy az engedély nélküli foglalkoztatásnak a felderítésére irányul, hanem célja lesz a környezetszennyezés, egyes veszélyes anyagok és készítmények kivitelével, illetve behozatalával összefüggő előírások, az élelmiszerbiztonságra vonatkozó korlátozások, tiltások megszegésének feltárása is. 

A hatóságok a húsvéthoz, az idegenforgalmi főszezonhoz és a téli ünnepekhez kötődően nagyobb létszámmal végzik az ellenőrzéseket. Az első akció február 21. és március 31. között lesz, nyáron június 30. és augusztus 25. között, télen november 20. és január 4. között lesznek nagy "csapatösszevonások". 

Kondorosi Ferenc korábban elmondta: a feketegazdaság 2006-ban becslések szerint értékben 3700 milliárd forint volt, ami megfelelt a nyugdíjasok éves járandóságának, vagy az egészségügyi büdzsé éves keretének. A kormánybiztos úgy vélekedett, hogy az idén a GDP-hez viszonyítva akár 3-4 százalékkal is csökkenhet a feketegazdaság, így mértéke a GDP 13-14 százalékára mérséklődne

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér csökkentése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Céges autó magánhasználatra

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink