hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: egyszerűsítéseket hozott a Mikulás

  • adozona.hu

Veres János pénzügyminiszter Szikora Jánossal, az APEH elnökével és Zara Lászlóval, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnökével közös sajtótájékoztatón ismertette az adóbevallásokban januártól életbe lépő egyszerűsítéseket.

„Lám a Mikulás meghozta ajándékát” – mondta a pénzügyminiszter utalva a jövőre életbe lépő adóbevallási egyszerűsítésekre. Zara László erre reagálva úgy fogalmazott: Vízkeresztre megvalósulnak az egyszerűsítések. 

A vállalkozói körben a felére csökken a bevallások száma: az idén még 59 fajta bevallás kitöltésére és beadására kötelezettek a vállalkozások, a jövő évtől már csak 23 féle adóbevallás és 10 féle adatszolgáltatási kötelezettség lesz. A bevallási útmutatók egyszerűsödnek, és azonos struktúrájúakká válnak, terjedelmük összesen 150 oldallal csökken. A kitöltendő bevallásokban a kitöltendő sorok száma 1010 sorral csökken – ismertette Veres János.

További egyszerűsítés, hogy a megfelelő paraméterek beállításával az adózó csak azokat a sorokat fogja látni, amelyeket ki kell töltenie. Január elsejétől emellett a törzsadatok elektronikus úton történő bejelentésére és módosítására, valamint a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásának elektronikus beküldésére is lesz lehetőség – tette hozzá a miniszter.

Veres János emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy jövőre nemleges, nullás illetve együttes adóigazolásokat is lehet majd kérni elektronikus úton, amelyeknek különösen a közbeszerzéseknél lesz nagy jelentősége. 

Jelentős újítás, hogy az elektronikus bevallásokat jövőre nyílt forráskódú operációs rendszerekkel is igénybe lehet majd venni, azaz nem csak Windows operációs rendszerrel működő számítógépekről lehet beküldeni a bevallásokat. 

Új lehetőség lesz az is, hogy az is, hogy ügyfélszolgálati időben bankkártyáról is lehet rendezni befizetéseket. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az erre a szolgáltatásra kiírt nyílt közbeszerzési pályázatot az OTP nyerte meg. A bankkal már megkötötték a szerződést a szolgáltatás üzemeltetésére.

Zara László szerint még mindig nagyon sok adatszolgáltatási kötelezettség marad, amelyeket kormányzati szinten, összehangoltan kell felülvizsgálni. Viszont a rendszer egyszerűsítése tovább folytatódik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink