hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adóvisszaélések elleni szabályozás összehangolását kéri Brüsszel

  • MTI

Felszólította az Európai Unió tagállamait hétfőn az Európai Bizottság, hogy tekintsék át a visszaélések megakadályozására szolgáló szabályaikat a közvetlen adózással összefüggő területeken.

A bizottság azt szeretné, ha a tagállamok célzottabban és összehangoltabban tudnának fellépni az ilyen esetekben - derül ki a testület Brüsszelben kiadott közleményéből, amely szerint ez hasznára válna a nemzeti költségvetéseknek és a becsületes adófizetőknek egyaránt.

A visszaélések fogalmát meg kell különböztetni az adócsalásokétól: utóbbi szándékos kijátszása a törvényeknek, míg előbbi azoknak a lehetőségeknek a tudatos kihasználása, amelyeket a szabályok nem zárnak ki, de amelyek nincsenek összhangban az adott rendelkezések céljaival - fejti ki a közlemény. 

A javaslat abba az adópolitikai koordinációs folyamatba illeszkedik, amelyeket a bizottság tavaly indított azzal a céllal, hogy a huszonhétféle adórendszer a lehető legkisebb akadályt jelentse az egységes uniós piac működésének útjában. Kovács László adópolitikai és vámuniós biztos akkor jelezte: Brüsszel azt szeretné, ha a tagállamok koordinálnák adópolitikájukat általában is, illetve konkrét kérdésekben is.

A magyar biztos most az Európai Bíróság közelmúltbeli ítéleteire hivatkozott a javaslat kommentálásakor. Jelezte, hogy Brüsszel nem tűrhet el olyan akadályokat, amely több országot érintő problémáknál aránytalanul súlyosnak bizonyulnak az EU-ban. Fel kell mérni az összehangolt megoldási lehetőségek körét - szögezte le Kovács a közlemény szerint.

A bizottság szerint szükség van az összehangolt lépésekre az unión kívüli országok irányából érkező visszaélések elleni fellépés jegyében is.

Olyan szabályok összehangolásáról van szó, mint a jövedelmek külföldre menekítését megakadályozó előírások vagy a kölcsönkamatok levonhatóságát bizonyos feltételek mellett (elsősorban kicsiny saját tőkéjű befektetéseknél) korlátozó rendelkezések.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink