hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: fejlesztési adókedvezmény a tőzsdére lépőknek

  • MTI

A hétfőn elfogadott adómódosítások között több is a tőzsde élénkítését célozza meg, ilyen egyebek között a tőzsdére lépő cégek fejlesztési adókedvezménye, illetve a befektetési jegyek tőzsdei tranzakciójának változó adózási szabályai - ismertette Veres János pénzügyminiszter.

A hétfőn elfogadott adómódosítások között több is a tőzsde élénkítését célozza meg, ilyen egyebek között a tőzsdére lépő cégek fejlesztési adókedvezménye, illetve a befektetési jegyek tőzsdei tranzakciójának változó adózási szabályai - ismertette Veres János pénzügyminiszter.

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke a fejlesztési adókedvezményre vonatkozó módosítást méltatva elmondta: a kedvezmény vonzóbbá teszi a tőzsdére kerülést a cégek számára, ezzel is elősegítve a gazdaság fehéredését.

Veres János elmondta: az új szabályozás alapján fejlesztési adókedvezményben részesülhet az a vállalkozás, amely a legalább 100 millió forint értékű beruházáshoz szükséges források 50 százalékát nyilvános részvénykibocsátás keretében végrehajtott tőkeemeléssel vonja be. Feltétel, hogy a részvényeket bevezessék a tőzsdére, és a beruházást három éven belül megkezdjék. Az adókedvezmény nagysága függ attól is, hogy melyik régióban történik a beruházás, a legalacsonyabb Budapesten, a beruházás értékének 25 százaléka, 2011-től 10 százaléka. A legmagasabb, 50 százalékos adókedvezmény az észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi és dél-dunántúli régiókban érhető el.

A befektetési jegyek tőzsdén történő átruházásának adózási szabályai is változnak. A jövőben csak a nettó jövedelem után kell adózni, azaz a veszteség levonható a nyereségből. Az is változás, hogy a befektetési jegyek átruházása esetében eddig a bróker vonta le az adót, ezután a magánszemély állapítja majd meg és fizeti be az adóhivatalnak. A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy az eddig adómentes tőzsdei ügyletek után továbbra sem kell áfát fizetni.

Szalay-Berzeviczy Attila a tőzsdén szereplő befektetési jegyek tranzakciójának változó adózási szabályaitól azt reméli, hogy ez a befektetési alapokat a tőzsdére tereli. Hozzátette: jelenleg befektetési jegyekben mintegy 2800 milliárd forint megtakarítás van, ami tőzsdére kerülésük esetén jelentősen növelheti a jelenleg mintegy 8000 milliárd forintos kapitalizációt a BÉT-en.

A lex Molt illetően a tőzsde elnöke megerősítette: korábban és most sem osztják azokat az aggályokat, amelyek arról szólnak, hogy a jogszabály elfogadása tönkre tenné a BÉT-et. Hozzátette: ő is várja az EU döntését.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink