hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Halál az evára?

  • Szabó Zsuzsanna

Egy nemrégiben kiadott MNB-műhelytanulmány szerint az adóelkerülés miatt a magyar GDP negyedének-harmadának megfelelő adóalap tűnik el évente. A tanulmány szerint az adófizetési morálon az adócsökkentés nem segít. A hvg.hu által megkérdezett szakértők egyike az élőmunka terheinek csökkentésében látná a megoldást. Az evát viszont a tanulmány készítői és adószakértők is megszüntetnék.

Az adóelkerülés elsődleges színtere az áfa-bevallás, de a valóságosnál alacsonyabb bérek bevallása folytán – különösen a kisvállalati alkalmazotti körben – is jelentős összegektől esik el az állam. Az „Adóelkerülés és a magyar adórendszer” című tanulmány készítőnek – Krekó Judit és P. Kiss Gábor – becslése szerint csak ez a kör legalább 500 milliárd forint jövedelmet titkolt el 2005-ben az adóhatóság elől, és legalább 460 ezer foglalkoztatott bevallott jövedelme valótlanul volt a minimálbéren, vagy az alatt. Ennek oka a munkát terhelő adók magas szintjében keresendő a tanulmány készítői szerint.

Manapság sokak vesszőparipája az adócsökkentés, mondván, kisebb adóterhelés mellett többen fizetnének adót, sőt az ország versenyképességén is sokat javítana, mert ugye Szlovákiának is milyen jót tett az adórendszer egyszerűsítése és az adócsökkentés.

A tanulmány azonban nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva rámutat: az adócsökkentés önmagában nem eredményez látványos javulást az adófizetési hajlandóságban. Az adóelkerülés mérséklődése jellemzően csak olyan átfogó adóreformok esetén volt számottevő, ahol az adócsökkentést az ellenőrzés/adminisztráció javítása, az adórendszer egyszerűsítése és egyéb átalakítása (például gyakran használt kiskapuk megszüntetése, az adórendszer igazságtalannak tartott elemeinek megváltoztatása stb.) kísérte.

A nemzetközi tapasztalatok arra is felhívják a figyelmet, hogy a „folyamatos adóreform”, vagyis az adószabályok évről évre történő változása sem szerencsés: kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremt és rontja az adómorált. Hasonlóképp nem célravezető az adóamnesztia sem: az ilyen intézkedések iránti várakozás tovább rontja az adómorált. 

A teljes cikket elolvashatja itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink