hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gazdasági bizottsági igen az adómódosításokra

  • MTI

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők igen és az ellenzéki képviselők nem szavazatával általános vitára alkalmasnak tartotta az adótörvények módosításáról, illetve az áfáról szóló törvényjavaslatokat szerdai ülésén.

A Pénzügyminisztérium jelen lévő képviselője az adótörvények módosítását illetően hangsúlyozta, hogy a javaslat nem az adórendszer átfogó reformjáról szól, hanem a gazdaság versenyképességének növelése érdekében a rendszer egyszerűsítéséről, a fekete- és szürkegazdaság visszaszorításáról, illetve egyes kedvezmények megszüntetéséről.

Márton Attila (Fidesz) éppen a versenyképesség növelését szolgáló javaslatokat hiányolta a módosításból. Úgy vélte, hogy feketegazdaság aránya éppen a magas terhek miatt nőtt meg Magyarországon, és szavai szerint az elmúlt időszak adóemelései a foglalkoztatási szint drasztikus csökkenésével jártak. Az ellenzéki politikus szerint a versenyképességet csak az adók csökkentésével lehetne javítani.

Az áfatörvény újrakodifikálását a Pénzügyminisztérium képviselője egyebek között azzal indokolta, hogy az eredeti törvény régen született és számos módosítását követően nehezen áttekinthetővé vált. Hangsúlyozta: az újrakodifikálással nem az adókulcsok szerkezetének megváltoztatása a cél, hanem az adózási szabályok megújítása. Az új szabályok kidolgozását segítette, hogy január elsején hatályba lépett az új közösségi áfa irányelv. z új törvényjavaslat fő céljai közé sorolta a jogharmonizációt, az adócsalások visszaszorítását, illetve az alkalmazás segítését.

Ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy a javaslat nem foglalkozik a körbetartozásokat előidéző, a teljesítetlen számlák után kifizetett áfa problémájával. A számla kiállításához kötött adófizetési kötelezettség indoklásuk szerint, a szükséges előfinanszírozás miatt nehéz helyzetbe hozza a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozásokat.
Az előterjesztő képviselője válaszában hangsúlyozta, hogy a pénzforgalmi szemlélet szerinti, a fizetéshez kötött adófizetési kötelezettség nem tehető szabállyá, ez ellentétes lenne az uniós irányelvvel. 

A jelenlegi szabályozáshoz képesti változások között ismertette az előterjesztő az ingatlanok, építési telkek értékesítésére vonatkozó szabályok megváltozását, a csoportos adóalanyiság megteremtését, illetve a mezőgazdasági tevékenységet végzők által választható különleges jogállást.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink