hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Októberben dönt az Európai Bíróság az iparűzésiadó ügyében

  • MTI

Október 11-én hirdet ítéletet az Európai Közösségek Bírósága azokban a perekben, amelyeket Magyarországon működő cégek indítottak az iparűzési adó jogszerűségét megkérdőjelezve - tájékoztatta az MTI-t az ügyben Luxembourgban elsőként állásfoglalást kérő Zala Megyei Bíróság.

A Zala Megyei Bíróságon a Kögáz Rt. és további jelentős gazdasági társaságok 2005-ben azért indítottak közigazgatási pert, mert az európai joggal ellentétesnek tartották a helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét. Szerintük ugyanis Magyarország uniós csatlakozása után, 2004 májusától már nem lehet az általános forgalmi adó mellett más, forgalmi típusú adót kivetni a cégekre – emlékeztetett Beznicza Árpád, a Zala Megyei Bíróság sajtószóvivője. A felperes cégek indítványára a Zala Megyei Bíróság 2006-ban az Európai Közösségek Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett. 


A  zalai bírák az Európai Bírósághoz az alábbi kérdéssel fordultak: "A Csatlakozási okmány mellékletében írt az az előírás, hogy Magyarország 2007. december 31-ig fenntarthatja a helyi önkormányzatok által meghatározott ideig nyújtott egyes iparűzési adókedvezményeket, értelmezhető-e úgy, hogy Magyarország átmeneti mentességet kapott az iparűzési adó fenntartására, avagy úgy, hogy a csatlakozási szerződés az iparűzési adókedvezmények fenntartásának lehetőségével elismerte Magyarország (átmeneti) jogát magának az iparűzési adónak, mint adónemnek a fenntartására is?" 


A Zala Megyei Bíróság arra az esetre, amennyiben az első pontban foglalt kérdésre az Európai Bíróság nemleges választ ad, azt a további kérdést is feltette az Európai Bíróságnak, hogy "A Tanács hatodik irányelvének helyes értelmezése szerint milyen ismérvek alapján minősül egy adófajta az irányelv 33. cikkében említett nem forgalmi jellegű adónak?" 


A perek lényege tehát az, hogy Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozása után jogszerű volt-e a magyar állam részéről a helyi iparűzési adó fenntartása, annak ellenére, hogy a Magyarországra is kötelező előírást tartalmazó hatodik irányelv az ún. hozzáadottérték-adón túl - Magyarország esetében ez az áfa - csak nem forgalmi adó-jellegű adók fenntartását engedi meg - emlékeztetett Beznicza Árpád az előzményekre. 


A luxembourgi Európai Közösségek Bíróságának munkatársa elmondta: az ítélőszék a Zala Megyei Bíróság állásfoglalásával együtt hirdet ítéletet a Legfelsőbb Bíróság által küldött beadványról. 


Lehoczki Balázs, a bíróság sajtó és tájékoztatási osztályának magyar ügyekért is felelős munkatársa elmondta: a Kögázon kívül az E.ON, a Schneider Electric, a Tesco, az OTP, az Erste Bank és a Vodafone szerepel a Zala Megyei Bíróság által küldött iratokban felperesként. A zalai kérdés után érkezett Luxembourgba a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalási kérelme, amelyet az OTP-Garancia Biztosító hasonló ügyében terjesztett elő. 


"Mivel a tárgya mindkét ügynek azonos, ezért az Európai Bíróság elnöke egyesítette a két ügyet, már a korábban megtartott luxembourgi tárgyaláson is" - tette hozzá Lehoczki Balázs, aki elmondta azt is: egy harmadik, ugyancsak a zalai bíróságtól származó ügy tárgyalását egyelőre felfüggesztette az Európai Közösségek Bírósága. Ez ugyanis jóval később érkezett, ezért az októberre várható ítélet függvényében hoznak döntést erről is, miután a jogi probléma ugyanaz. 


Az október 11-i ítéletet az Európai Bíróság aznap déltől interneten, magyarul is nyilvánosságra hozza - közölte még a luxemburgi testület tájékoztatási munkatársa. 


Az Európai Bíróság tavaly októberi ítélete szerint nem minősül tiltott forgalmi adónak a vitatott olaszországi helyi adó, az IRAP. Magyarországi adótanácsadók akkor azt javasolták: fizesse be mindenki továbbra is rendesen a helyi iparűzési adót, ne vállaljon fölösleges kockázatokat. 

A KPMG szakértőinak akkori véleménye szerint az IRAP ügyében hozott döntés ugyan nincs közvetlen hatással a sok tekintetben hasonló magyarországi helyi iparűzési adó (hipa) uniós megítélésére, a magyar ügyben mégis hasonló ítélet várható, így jóval kisebb az esélye annak, hogy a luxemburgi bíróság (tiltott) forgalmi adónak minősítse a magyar adót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink