hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A balti államok nem akarnak adóalap-harmonizációt

  • MTI

Litvánia, Lettország és Észtország ellenáll annak az uniós tervnek, hogy közös konszolidált társasági adóalap-számítást vezessenek be - közölte a litván pénzügyminiszter, miután tárgyalt balti kollégáival.



Mindhárom balti állam amellett van, hogy megtartsa szuverenitását a közvetlen adózásban, így az a cél, hogy közös konszolidált adóalap-számítást vezessenek be, nem elérhető és nem is kívánatos - közölte a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy országaik nem fogják támogatni ezt a tervet. Az uniós adózási szabályok változtatását a tagországoknak egyhangúlag kellene megszavazniuk. Korábbi hírek szerint Írország ugyancsak ellenzi az adóalap-harmonizációt.

Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa szerint az uniós tagállamokban érvényesítendő társasági adóval kapcsolatban az Európai Bizottság (EB) az adóalap egységesítését kívánja elérni már a közeljövőben. Az EU biztosa ezt a Budapesten június elején megrendezett Adózás Európában című konferencián mondta.

A vám- és adóügyi biztos hangoztatta: "szó sincs arról, hogy az EB az adókulcsok harmonizálását akarná elérni a társasági adó esetében, sőt arra az álláspontra helyezkedik, hogy az adóalap-harmonizáció is csupán azoknál a cégeknél érvényesüljön, amelyek az egységes európai piacra termelnek". Azok a vállalkozások viszont, amelyek csupán egy-egy nemzetállam piacain adják el árujukat, szolgáltatásaikat a jövőben is választhatnák a nemzeti adóztatást, annak elveit.

Kovács László a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: az EB azt szeretné elérni, hogy a társasági adó esetében az adóalapot egységes elvek alapján számítsák az egyes tagországokban, az új szabályokat az EB már 2008-ban be kívánja nyújtani az unió illetékes döntéshozó intézményeinek. Kovács László azonban "már boldog lenne", ha azokat 2010-ben bevezetnék.

A biztos kiemelte, hogy az egységes adóalap számítás különösen a kis- és közepes cégek számára lenne kedvező. Az uniós piacon már jelenlévő multinacionális cégek ugyanis napjainkban is el tudnak érni bizonyos adózási könnyítéseket a különböző országok eltérő adózási szisztémáit figyelembe véve. Elmondta: az egységes adóalap számítás alapelve a konszolidáltan történő elszámolás lehetne, amely a veszteségeket és a nyereségeket is tekintetbe veszi egy-egy adott vállalkozás vagy vállalatcsoport uniós szintű társasági adóalapjának kiszámításánál. Hangsúlyozta, hogy jelenleg még a koncepció kialakításáról folyik a vita az EB háttérintézményeiben.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldön biztosított ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szervizdíj kiosztása éven beül

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Innovációs járulék kétéves szabály

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink