hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adómentes juttatások, előfizetési adó és nyugdíj-járadék

  • adozona.hu

Hogyan kell bevallania 36 órás munkaviszonyát az egyéni vállalkozónak? A keretszerződéssel foglalkoztatott munkavállalót mikor kell ki-és beléptetni? Kinek adható adómentes üdülési csekk? Kinek nem kell előfizetési adót fizetnie? Többek között ezekre a kérdésekre válaszoltak az adóhivatal szakértői.

Ha az egyéni vállalkozó 36 órás munkaviszonyt vállal, akkor is le kell adnia 1041-es bevallását? Ezen jeleznie kell, hogy  mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó? Emellett a 102-es  nyomtatványon is be kell nyújtania a bevallását? 
A 1041-es nyomtatványon is jelezni kell, hogy egyéni vállalkozóként dolgozik, ez alapján továbbítják az adatokat az Országos Egészségpénztárnak, illetve a munkaügyi hatóságnak. A 102/e szerepe pedig azt jelzi adóhatóság számára, hogy most már nem főállású, hanem 36 órás mellékállásról van szó.


Ha keretszerződést kötök valakivel, arról, hogy év közben dolgozik majd nekem, akkor őt a keretszerződés megkötésével egyidőben kell bejelentenem? Kijelenteni pedig december 20-án vagy 30-án kell? 
Azt a megbízási szerződéssel foglalkoztatott munkavállalót, akinek igazolt főállása van, nem kell a munkáltatónak utólag bejelentenie. Amennyiben viszont nincs főállása vagy egyéb biztosítási jogviszonya, akkor utólag kell bejelenteni. 

Üdülési csekk esetében a munkáltató differenciálhat, vagyis egyik munkavállalójának adhat-e többet, mint a másiknak? 
Az adómentes természetbeni juttatásokat természetbeni juttatásnak minősíti minden esetben a törvény, tehát ha például a munkaadó adómentes fitness-bérletet, bérletet, étkezési csekket csak egy dolgozónak akar adni, akkor azt megteheti. 

Milyen összegben adható üdülési csekk adómentesen? Ki kaphatja?
Maximum 65 500 forintig adómentes az üdülési csekk. Egy munkavállaló maximum háromszor részesülhet a támogatásban, de a munkáltató a közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak is adhat.

Az autópálya-matrica 50 százaléka után ugyanúgy természetbeni juttatást kell fizetni, mint a telefonköltségek után? 
A cég részletesen meghatározhatja hogy mennyi lehet a magáncélú használat – akár autópálya-matricáról, akár telefonról van szó -, vagy azt is mondhatja, hogy az 50 százalékát tekinti a természetbeni juttatás alapjának, telefonnál meg a 20 százalékot. Céges autók esetében nem cégautó-adót fizeta céges autók után, hanem a dolgozói havonta útnyilvántartást vezetnek és a magáncélú utazásaikat megtérítteti velük. 

Ilyen esetben tehát az autópálya-matricána esetében nem kell külön fizetni, mert a havi adótételben benne van az autópálya-matrica magáncélú használata miatt keletkezett jövedelem utáni adókötelezettség is. Nem kell fizetni a magáncélú használat ellenértékét megfizeti a dolgozó. És mikor fizeti meg? Ha megfizeti a benzint – vagy eleve ő tankol – és ezen felül kilométerenként 9 forintot is fizet.

Amennyiben 10  helyett 15 ezer forintos étkezési utalvány választok, akkor az 5 ezer forintos különbség természetbeni juttatásnak minősül?
Tízezer forintig adómentes a juttatás. Az efölötti rész akkor lehet természetbeni juttatás, ha cafetéria keretében választja a munkaadó. Ha nincs benne a cafetériában és nem 10 ezret ad valakinek, hanem 15 ezret és ezt a 30 munkavállalóból csak kettőnek, akkor a havi 5 ezer forint plusz ezeknél az embereknél munkaviszonyos jövedelem. Ha minden dolgozónak ad, akkor adóköteles természetbeni juttatás.

Bankfiókban üzemeltetett televízió után, amelyet kizárólag monitorként használnak, kell-e üzemben tartási díjat fizetni?
Abban az esetben, ha nem csatlakoztatják antennához, hanem csak egy számítógéphez vagy DVD-hez, akkor nem kell utána fizetni üzemben tartási díjat, csak akkor, ha az elvi lehetőség megvan arra, hogy televízióadást lehessen rajta fogni 

Kórházaknak is kell fizetni tévé-üzembentartási díjat? 
Nem, a médiatörvény az egészségügyi intézményeket kiveszi ez alól a díjfizetési kötelezettség alól.

Ha megszűnik egy cég, hogyan lehet kijelentkezni az elektronikus bevallás alól?
Abban az esetben, hogyha a személy változik - márpedig személyi változás az is, hogy megszűnik maga a cég -akkor a 182-es nyomtatványon kell kijelenteni azt a személynek magát az elektronikus bevallási kötelezettség alól, aki egyébként a bevallást beküldte. ez lehet egy vagy töb személy is.

A 16. életévét betöltő szakközépiskolai tanulmányait folytató tanuló létesíthet-e munkaviszonyt (napi 4 órás) munkaviszonyban havi 40 000 forintért? Ha igen, milyen járulékokat kell fizetni a tanulónak és a foglalkoztatónak?
Aki közép- és felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat az nem fizeti a 3 százalékos pénzbeli egészségügyi biztosítási járulékot, csak a 4 százalékos természetbenit. 

56 éves magán-nyugdíjpénztárnak tag vagyok, aki 57 éves koromban (jövőre) elmehetnék előrehozott nyugdíjba. Amennyiben szeretnék tovább dolgozni, akkor már járulékot kell fizetnem? 
A magán-nyugdíjpénztárt célszerű megkérdezni arról, hogy havonta pontosan mekkora összeget adnának járadékszolgáltatás keretében. Ezzel a kalkulációval érdemes felkeresni a nyugdíjbiztosítót, amely a kettő közül a kedvezőbbet fogja kiszámolni. A magán-nyugdíjpénztárnál csak akkor kell és lehet átutaltatni is az egyéni számlán felgyülemlett összeget, ha annak a havi összege nem éri el az elveszített tb-járulék negyedrészét. 



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink