hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kétmilliárd eurós adókivetés tévedésből

  • MTI

Először feltehetően csak nevetett az a német gyorsbüfé-tulajdonosnő, aki tavaly októberben nyilvánvalóan téves, 2 milliárd euróról (500 milliárd forint) szóló adókivetést kapott a hivataltól - mára azonban kiderült, hogy ennek a summának még az ezredrésze sem tréfa, és a hölgy költséges perre kényszerült.

A gyorsbüfé tényleges adója a forgalom arányában alig 108,82 euró (csaknem 28 ezer forint) lett volna, ezért rögtön jelezte a hibát az adóhivatalnak - amely azonban a tévedés törléséhez megvárta a büfés adószakértője által fogalmazott reklamációt. A 2 milliárd eurótól így megszabadult a panaszos, de sokkal reálisabb követeléssel került szembe: az adószakértő ugyanis a szokásos számítást alkalmazva a reklamált summa arányában 2,5 millió eurós (625 millió forint) számlát küldött ügyfelének.


A büfésnő ezért beperelte a bajor szövetségi államot, 600 ezer eurót követel tőle, hogy ezzel legalább részben kiegyenlíthesse az adószakértő számláját. A müncheni bíróság a héten tárgyalta az ügyet és azt a megoldási javaslatot terjesztette elő, hogy a bajor állam fizessen 15 ezer euró kártérítést a panaszosnak. A büfés ügyvédeinek szeptember elejéig kell jelezniük, elfogadja-e ügyfelük az ajánlatot.


A bajor hatóságok képviselői a maguk részéről egyrészt sajnálkozásuknak adtak hangot az adóhivatal hibája kapcsán, másrészt elfogadhatatlannak minősítették az adószakértő által követelt honoráriumot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. üzletrész eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Házhoz járó kozmetikus – iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink