hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A visszáru áfarendszerbeli megítélése megváltozott

  • MTI

Az APEH 2007. június 21-én megjelent iránymutatása értelmében megváltozott a szerződés meghiúsulása miatt, illetve a vevő egyoldalú nyilatkozata alapján visszavett termék áfa-megítélése - hívja fel a figyelmet a KPMG hírlevelében.

A hibás teljesítés miatt visszaküldött termék esetén az eredeti értékesítés részbeni vagy teljes meghiúsulásáról van szó. Ennek megfelelően az eredeti teljesítésről szóló számlát a részben visszaküldött tételek esetén megfelelően helyesbíteni, teljes meghiúsulás esetén sztornózni kell.


Ha a termék visszavételére az eredeti tulajdon-átruházásra irányuló szerződésben kikötött egyoldalú vevői nyilatkozat alapján kerül sor, akkor - az adóhatósági értelmezés szerint - két ügyletről, két termékértékesítésről van szó: vagyis az eredeti vevőnek kell számlát kiállítania az eredeti eladó felé a visszaértékesített termékről. 


Ez a megállapítás komoly problémát okozhat például a kiskereskedelemben, hiszen a fogyasztó számlakibocsátásra nem jogosult. Ennek megfelelően az eladó az eredeti értékesítés után fizetett áfa összegét nem csökkenthetné visszavételkor, sőt, egy újabb értékesítés során az áfát akár másodszor is kénytelen lenne megfizetni.


Az APEH új iránymutatásának nem megfelelő dokumentáció különösen nagy kockázatot rejt magában, hiszen az ellenőrzések során az új iránymutatás alapján alaposabb vizsgálódásra kell számítani - figyelmeztet a KPMG.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink