hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magosz: 10-20 milliárd forintot fizethetünk vissza az EU-nak

  • MTI

Magyarországnak10-20 milliárd forint közötti összeget kell esetleg visszafizetnie az unió kasszájába, amennyiben a korábbi áfa-arányosítást nem hagyják jóvá az unió illetékesei - hangoztatta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke.

Az érdekképviseleti vezető annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy Magyarország az uniós csatlakozást követően nem harmonizálta az áfa-törvényt és emiatt az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program keretében igénybe vett támogatások áfáját nemzeti és uniós forrásból fizették a költségvetésbe az érintettek.

Jakab István az áfa-arányosítással kapcsolatban a legfontosabb kérdésnek azt tartotta, hogy az esetleges uniós visszafizetést kinek a terhére és milyen kasszából valósítja meg az agrárkormányzat, ha a visszafizetésre mégis sor kerülne.

Az áfa-arányosítási ügyben az Európai uniónak nem született hivatalos álláspontja, csupán az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága tájékozódott a témában - tájékoztatta a Kormányszóvivői Iroda korábban a kérdésről az MTI-t. A Kormányszóvivői Iroda a sajtó megkeresésére reagálva közölte: az áfa-arányosítási kötelezettség a kormány álláspontja szerint nem ütközött uniós irányelvbe, ugyanis erről az áfa-szabályról az uniós csatlakozás előtt született döntés, és az 2004. január 1-jétől volt hatályos (2005. december 31-ig). Ilyen esetben a korlátozás csatlakozás utáni fenntartását az uniós szabályok lehetővé teszik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Innovációs járulék kétéves szabály

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaalap

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink