hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nagyító alatt Kóka éttermi számlája

  • adozona.hu

A Manager Magazinban megvádolt „áfacsaló miniszter” ügy fejleményeként Kóka János a tévében felmutatta a Columbus étteremben kapott 1 milliós számlát. Ennek egyes elemei nem feleltek meg az áfa törvény előírásának, de ez még nem jelenti azt  hogy áfacsalás történt volna–  mutatott rá  Béres Molnár Gergely, a hvg.hu adószakértője.


Kóka János állítólagos áfacsalása körül teljes a hangzavar: az MDF áfacsaló miniszterekre vadászik, Kóka cáfol, felmutat egy számlát, és jogi eljáráson gondolkodik. A z APEH kiszállt ebből az ügyből, - nem akar a számláról nyilatkozni, a Manager Magazin viszont  fenntartja sztorija állításait.  


Adóalany (adózó)
Az a természetes személy, jogi személy (pl. részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság) vagy jogi személyiséggel nem rendelkező jogalany (pl. betéti társaság, közkereseti társaság, egyéni vállalkozó), akire a törvény adókötelezettséget, adófizetési kötelezettséget ír elő. Az adóalanyokon kívül adózóknak minősülnek a kifizetők, a munkáltatók és az adóbeszedésre kötelezettek is.
Kóka a tévében bemutatott egy, a Colombus étteremben kapott  számlát, és újabban már ennek valódiságát is vitatni kezdték  Az Index megkérdőjelezte a gazdasági miniszter által bemutatott számla alaki hibátlanságát. Az érvelés - adószakértőnk szerint – hagy kívánnivalót maga után. A számla valóban nem felel meg az áfatörvény előírásának, mert a  nem tartalmazza a vevő nevét, jóllehet ennek rajta kellene lennie. (ÁFA tv. 13 §. 16. c. pont). Ha a bizonylatra a nyugta szót írják, akkor nem kell a név, – világosít fel Béres Molnár Gergely. Előfordul, hogy a vevő – például ha külföldi  - nem adóalany,  nem adja meg a nevét, nem kér számlát, és költségelszámolást sem végez – tette hozzá.


A számlán a teljesítés időpontjának akkor kell szerepelnie, ha az eltér a számlakiállítás időpontjától, tehát a kérdéses bizonylat ebből a szempontból megfelelő. A kiállítás pontos időpontjának feltüntetését (óra, perc) jogszabály nem írja elő. Igaz, egy APEH állásfoglalás szerint a pénztárgéppel kiállított nyugta esetében kötelező az óra és perc feltüntetése.


Tény, hogy az éjfél utáni, zárásig történő fogyasztást még az előző napi bevételhez kell elszámolni, ám Béres Molnár Gergely szerint jelen esetben nincs jelentősége sem az asztalfoglalás pontos időpontjának, sem a fizetésnek, ha a március 31.-i műszakban következett be a teljesítés (fogyasztás). Ugyanakkor az is tény, hogy a számlázó gép szoftverét lehet manipulálni, de ez a mellékelt bizonylatról nem bizonyítható. 


Béres Molnár Gergely arra is rámutatott, hogy aki számlát kap, általában nem lehet áfacsaló. A számláért a számla kibocsátója felel, igaz, a vevőnek is meg kell bizonyosodnia a számla valóságtartalmáról. Ennek akkor van például jelentősége, amikor az eladó rossz áfakulccsal számláz, és a  vevő nem igényelheti vissza a helytelenül kiállított számlában lévő áfát.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink