hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eltörölné az EP az alkohol jövedéki adójának minimumát

  • adozona.hu

Nincs értelme előírni az alkoholtermékek jövedéki adójának minimális szintjét, ehelyett az egyes tagállamokban kiszabott adók mértékének egymáshoz közelítése lehet a cél – áll az Európai Parlament plenáris ülése elé kerülő irányelvtervezetben.



Az EU akkori tizenkét tagja 1992-ben egyhangúlag jövedékiadó-minimumot határozott meg az alkoholtartalmú italokra (a bor kivételével). A cél az volt, hogy csökkentsék az alkoholtermékek piacának az eltérő nemzeti szabályozásokból fakadó torzulását. A bizottsági javaslat szerint most az inflációt figyelembe véve emelni kellene az adó minimális mértékét.

Az Astrid Lulling (néppárti, luxemburgi) által jegyzett jelentésből viszont az derül ki, hogy a képviselők nem értenek egyet a javaslattal. Úgy vélik ugyanis, hogy az eredeti jogszabály nem érte el célját, és nem közeledtek a jövedékiadó-szintek.

„A jövedéki adók már meglévő minimumszintjei jelentős mértékben hozzájárulnak az árnyékgazdaság növekedéséhez, különösen a két legújabb tagállamban, Bulgáriában és Romániában” – hoz példát a szöveg.

A szakbizottság által már 19 igen, 15 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadott szöveg így a minimumszint eltörlése mellett érvel. Ehelyett a képviselők arra ösztönöznék az átlagosnál magasabb adót szedő tagállamokat, hogy fagyasszák be az adószintet, majd fokozatosan csökkentsék azt, miközben az átlagnál kevesebbet kivető országok emelnék a jövedéki adót. A maastrichti kritériumok eléréséért küzdő országok viszont mentesülnének az adónövelési kötelezettség alól, hogy emiatt ne növekedjen náluk az infláció.

Adózási kérdésekben az EP csak konzultációs jogkörrel bír, a végleges döntést a Tanács hozhatja meg, egyhangú döntéssel.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink