hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lesz elvárt adó

  • adozona.hu

Az Országgyűlés korábban megsemmisítette az elvárt adót, május 14-én pedig az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot; ebben a Ház határozott az elvárt adó új formájáról.

Az Alkotmánybíróság február 27-én megsemmisítette az elvárt jövedelem után fizetendő adóról szóló korábbi törvényi szabályozást azzal az indokkal, hogy ez az adóalanyok tényleges jövedelmi-vagyoni viszonyaitól függetlenül írt elő meg nem szerzett jövedelem után adófizetési kötelezettséget. Az Országgyűlés azonban 188 igen szavazattal, 142 ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el azt a törvényjavaslatot, amellyel a társasági adóról és osztalékadóról, a személyi jövedelemadóról és az adózás rendjéről szóló törvényt módosították. 

A törvénymódosítás célja, hogy a kormány tovább szűkítse a közteherviselést elkerülő lehetőségeket.  az adóhivatal felhatalmazást kap arra, hogy új ellenőrzési módszereket alkalmazva vizsgálja azokat, akik nem vállalják, hogy legalább a jövedelem-minimum után megfizetik az adót. Azoknak az adózóknak is alkalmazni kell a fenti rendelkezéseket, melyek 2008. január 1-ét követően nyújtanak be bevallást 2007. évi adóévükről, figyelmeztette a Deloitte saját hírlevelében ügyfeleit.

Legfontosabb változás, hogy ha az adózó adóalapja nem éri el a fenti jövedelem (nyereség) minimumot, nyilatkozatot tehet. Ezt az adóbevalláshoz köteles mellékelni, az adóhatóság által rendszeresített bevallást kiegészítő nyomtatványon, mely bevallásnak minősül.  

A „hagyományos” társasági adóalaphoz hasonlóan az elvárt adóalap is módosítható bizonyos, kedvezményezett átalakuláshoz, kedvezményezett eszközátruházáshoz és kedvezményezett részesedéscseréhez kapcsolódó tételekkel, továbbá az elfogadott törvényjavaslat pontos meghatározást adott az elemi kár fogalmára is. Mivel a fenti rendelkezések 2007. július 1-én lépnek hatályba, az elvárt adó fizetésére kötelezett adózók két lehetőség közül választhatnak társasági adóalapjuk meghatározásához:

1. „hagyományos” szabályok szerint az adóév egészére meghatározott adóalap június 30-i időszakra arányosan számított összegét növelik az új szabályok szerint meghatározandó egész évre jutó adóalap július 1-től az adóév végéig számított arányos részével, vagy szervezeteknek stb.), és azoknak az adózóknak, akiket az adóévben vagy az azt megelőző adóévben elemi kár sújtott.

2. 2007. június 30-ra vonatkozóan készített közbenső mérleg (melyre nem vonatkozik könyvvizsgálati kötelezettség) alapján a „hagyományos” szabályok szerint meghatározott adóalappal csökkenti az új szabályok szerint egész évre kalkulált adóalapot.

A korábbi törvény megsemmisítése egyébként 60 milliárdos bevételkiesést jelent az idei költségvetésnek. A most elfogadott törvény eredményeként 10-15 milliárd forintos bevételt vár a pénzügyi tárca. A törvény adóbevalláshoz kapcsolódó nyilatkozattétellel összefüggő rendelkezései július 1-vel lépnek hatályba, többi rendelkezése a kihirdetését követő 8. napon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink