hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Parázs vita a parlamentben az adótörvényekről

  • MTI

Értelmetlennek nevezte Tállai András az elvárt adóról szóló javaslatot kedden az Országgyűlésben. Az egyes adótörvények módosításáról szóló részletes vitában Tátrai Miklós államtitkár kiemelte, hogy a vállalkozásoknak is részt kell venniük a közteherviselésben.



A részletes vita kezdetén az ülést vezető Lezsák Sándor bejelentette, hogy az ajánlás 1. és 7. pontja a bizottsági állásfoglalás szerint nem felel meg a házszabálynak, így erről nem nyílik vita. Tállai András indítványában az szerepel, hogy ha a vállalkozó adózás előtti eredménye nem éri el a nyereségminimumot, akkor többek között azt a lehetőséget is választhatja, hogy "szól Gyurcsány Ferencnek vagy Kóka Jánosnak, hogy hagyják békén".

Tállai András (Fidesz) a részletes vitában kiemelte, hogy a költségvetési bizottság indoklásából nem derül ki, mi az, ami nem házszabály-szerű a javaslatban. Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő szerint Tállai András előterjesztése alááshatja az Országgyűlés, a politikusok tekintélyét. Tállai András úgy vélekedett: azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek alkalmazottjuk van, ne kelljen megfizetniük az elvárt adót. Nem helyes, ha év közben vezetik be az új adót, javaslatuk szerint 2008. január elsejétől kellene bevezetni. Kóka János maga ígérte meg, hogy nem lesz elvárt adó, mégis be akarja vezetni a kormány - tette hozzá. Véleménye szerint a javaslatnak nincs semmi értelme: az adóbevallás tartalmának meghatározása nem a parlament feladata.

Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára felszólalásában hangsúlyozta, hogy a vállalkozásoknak is hozzá kell járulniuk a közteherviseléshez. Nem életszerű, hogy százezres nagyságrendben működnek veszteséget termelő vállalkozások; ez a törvényjavaslat arról szól, hogy ezeknek a cégeknek vagy nyilatkozniuk kell, miért nem érik el a kétszázalékos határt, vagy befizetik az adót - tette hozzá. Az államtitkár elmondta: a törvényjavaslat megteremti a lehetőséget arra, hogy az adóhivatal olyan információkhoz jusson, amelynek alapján eldöntheti, valóban veszteséges-e a vállalkozás.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink