hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mégsem sért EU-s jogot az iparűzési adó

  • MTI

Nem ellentétes az iparűzési adó az uniós joggal az Európai Bizottság álláspontja szerint. Miközben a Bizottság a folyamatban lévő tárgyalásokat sem szeretné le folytatni, több magyar cég továbbra is jogellenesnek tartja ezt az adófajtát.

Nem ellentétes a magyar iparűzési adó az európai uniós jogrenddel az Európai Bizottság álláspontja szerint - Kovács László adó- és vámügyi felelős pénteki bejelentése szerint a brüsszeli testület ezt a véleményt juttatta el az Európai Bírósághoz. A luxemburgi székhelyű uniós bíróság azt követően fordult állásfoglalásért Brüsszelhez, hogy Magyarországról néhány cég megkeresése alapján két bíróság (a Zala megyei és a fővárosi) jogértelmezést kért tőle a témáról. 

Az Európai Bíróság az ilyenkor szokásos eljárás szerint véleményt kért az Európai Bizottság jogi szolgálatától is, amely az adó- és vámügyi főigazgatóság szakmai álláspontja alapján készítette el pozícióját. A bizottság álláspontja az, hogy a magyar iparűzési adó nem forgalmi adó jellegű, vagyis kivetése nem sérti azt az uniós
szabályt, hogy egy tagállamban csak egyfajta forgalmi adót lehet kivetni, ami Magyarország esetében az áfa - erősítette meg Kovács László. 

Tárgyalások
A Fővárosi Bíróság előtti ügyben érintett két cég közül a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. az iparűzési adónak az Európai Unióhoz való csatlakozás utáni fenntartásával neki okozott kár megtérítését kéri a magyar államtól. A másik érintett cég, az Innomed Medical Orvostechnikai Rt. egyebek között annak megállapítását kérte, hogy az állam jogellenesen adott felhatalmazást a helyi önkormányzatoknak az iparűzési adó bevezetésére.
Az Európai Bíróság a brüsszeli bizottság mellett bekéri a Pénzügy-minisztérium, valamint az érintett, az eljárást kezdeményező cégek véleményét. A bíróság véleményt kér emellett arról is, hogy az érintettek szükségesnek  tartják-e tárgyalás lefolytatását. Az Európai Bizottság álláspontját képviselő jogi szolgálat tárgyalást nem tart szükségesnek. 

Amennyiben a PM és az érintett cégek ezzel egyetértenek, a bíróság legkésőbb ez év őszén meghozza a döntést, amely a hasonló olasz adó ügyét alapul véve az iparűzési adót nem fogja a közösségi jogrenddel ellentétesnek minősíteni, így azt nem kell megszüntetni. Amennyiben bármelyik fél ragaszkodik a tárgyaláshoz, az értelemszerűen késleltetni fogja a bíróság döntését, de annak lényegét minden valószínűség szerint nem fogja befolyásolni - tette hozzá Kovács László. 

Az Európai Bíróság novemberben hozott precedensértékű ítéletet az iparűzésihez hasonló adófajták ügyében, és abban összeegyeztethetőnek találta az európai uniós joggal a termelési tevékenységre kivetett olasz regionális adót. Arra hivatkozott, hogy az Irap néven ismert olasz adófajta olyan jellemzőkkel bír, amelyek
megkülönböztetik a hozzáadott értékadótól, és nem minősíthető forgalmi adónak. Korábbi értesülések szerint az uniós bírósági döntésnek 300-500 milliárd forintos kihatása lehet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink