hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU-tagállamok legfőbb adónemei: Németország

  • Béres Molnár Brigitta

A 2001. május 23-án kiadott „ Az Európai Unió adópolitikája – prioritások az elkövetkezendő évekre” dokumentuma képezi az Európai Bizottság adózásra vonatkozó stratégiáját.

Az Európai Unió kiadványa szerint a személyi jövedelemadók meghatározása továbbra is tagállami hatáskörben maradna, a Bizottság feladata csupán ezek koordinálása. A társasági adók tekintetében egy összevont közös társasági adóalapra tettek javaslatot, az adóakadályok orvosolása érdekében. Emellett egy minta tervezetet is kiadtak a nemzet-állami adózásról a kis- és középvállalatokat érintően. Az általános forgalmi adót is szabályozták, a hatályos EU – törvények szerint az Áfa általános kulcsának legalább 15%-nak, míg a kedvezményes kulcsnak legalább 5 % - nak kell lennie.

Szja (2006/2007)

Németországban progresszív adózási rendszert vezettek be. Ennek lényege, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők magasabb adót fizetnek. Az adózás mértéke attól is függ, hogy az adóalany melyik adókategóriába tartozik. Az adókategóriák - többek között - a családi állapotot is figyelembe veszik. 

Adókategóriák:
1. egyedülálló, illetve elvált
2. egyedülálló, illetve elvált, legalább egy gyermekkel él egy háztartásban, és a gyerek után juttatásban részesül
3. házas munkavállalók, illetve özvegyek (utóbbaik csak a házastrás halálát követő egy évig tartoznak csak ide)
4. házas munkavállalók, akik mindketten rendelkeznek jövedelemmel
5. házas munkavállalók, akik közül az egyik házastárs dolgozik, a másik pedig a 3. kategóriába tartozik
6. több munkahelyen dolgozó munkavállalók, akik második, illetve harmadik adókártyájukat használják

Éves jövedelem (euró)Szja-kulcs
0 - 7 6640%
7 665 - 12 73915 - 24%
12 740 - 52 15124 - 42%
52 151 felett42%
 
A személyi jövedelemadó kiegészül az ún. szolidaritási adóval, amely a szemályi jövedelemadó 5,5%-át, és az egyházi adóval, amely a jövedelem 8-9%-át teszi ki. A fizetésből levont személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék mértéke a munkavállaló brittó fizetésétől és családi állapotától függ.

ÁFA
általános 19%
kedvezményes 7%

Társasági adó
A társasági adót a tőketársaságok (pl. kft) adóköteles jövedelmére vetítik ki, mértéke 25%. A tőketársaság bevételének megadóztatása a tagok nyereség-kifizetésének csak a felét kell leadózni.

További adónemek
 - ingatlanadó (Évente kell fizetni a föld-, illetve ingatlantulajdonosoknak a föld, illetve az ingatlan méretétől függően. Az adó mértéke területenként változó, de az összeg általában alacsony. Az új tulajdonú ingatlanra 10 évig nem kell adót fizetni.)
 - örökösödési adó, ajándékozási adó
 - egyházi adó
 - gépkocsiadó
 - iparűzési adó: alapja az elért jövedelemHozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kivétele kiva hatálya alatt

Szipszer Tamás

adószakértő

Üzemanyagkártya-juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close