hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

KSH: 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

 • adozona.hu

2022 júniusában az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,8 százalékkal bővült. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ugyanakkor a legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene nőtt, a legerőteljesebben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. májusinál 0,6 százalékkal nagyobb volt – közölte pénteken honlapján a KSH.

2022. júniusban:

 • Az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal emelkedett.
 • Az ipari export volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 29 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 0,2, a 14 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 11,7 százalékkal bővült.
 • Az ipar belföldi értékesítése 7,1, a feldolgozóiparé 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
 • Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 0,8, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,9, a csekély súlyú bányászaté 6,1 százalékkal bővült 2021 júniusához viszonyítva.
 • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 3,8 százalékkal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása viszont 8,7 százalékkal nőtt.
 • A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 7,4 százalékkal visszaesett, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 1,2 százalékkal emelkedett.
 • A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (21 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 1,3, a dohánytermék gyártásában 15,9 százalékkal. A többi alágazatban 5,3 és 43 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a növényi, állati olaj gyártásában.
 • Az előző hónaphoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 17,3 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 39, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 16,9 százalékkal bővült.
 • A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 3,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,2 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
 • Folytatódott a visszaesés a vegyi anyag, termék gyártásában (7,1 százalékkal), valamint a gyógyszergyártásban (8,4 százalékkal), a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal pedig a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbi, magas bázistól.
 • Az ipari termelés Közép-Dunántúlon (10,9 százalékkal), Budapesten (4,0 százalékkal) és Pest régióban (3,9 százalékkal) nőtt. A többi régióban 0,9 és 6,2 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,2 százalékkal kisebb volt a 2021. júniusinál. Az új belföldi rendelések 3,2 százalékkal bővültek, az új exportrendelések 4,3 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány június végén 22 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 5,1 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 61 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,2, a 39 százalékot képviselő hazai értékesítésé 9,3 százalékkal emelkedett.
 • Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 4,4 százalékkal. A legnagyobb mértékben, 11,9 százalékkal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 1,5 és 8,0 százalék között.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs