hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csaknem 7 százalékkal csökkent az ipari termelés, ennél is jobban visszaesett a belföldi értékesítés

  • adozona.hu

2023 májusában az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte honlapján a KSH. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,6 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásában viszont növekedést. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. áprilisinál 1,6 százalékkal nagyobb volt.

2023. májusban:

Az ipari termelés volumene 6,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt májusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz képest 1,6%-kal nőtt.

Az ipari export volumene 0,3%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 14,6, a 15%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 25%-kal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 18,4, a feldolgozóiparé 11,4%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 5,0, a csekély súlyú bányászaté 33, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 32%-kal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 26%-át képviselő járműgyártás 10,5%-kal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 10,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 11,0%-kal nőtt.

A 12%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 13,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 33%-kal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 5,9%-kal kisebb lett.

A feldolgozóipari termelés 9%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,9%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 7,5, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 9,4%-kal csökkent.

A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása a hazai és a külpiaci eladások visszaesése következtében 16,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Mindössze két alágazatban nőtt a kibocsátás: a dohánytermék gyártásában 15,4, a pékáru, tésztafélék gyártásában 3,1%-kal. A legnagyobb (23%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,5%-kal kisebb lett az előző év azonos hónapjához mérten. A többi nyolc alágazatban 11,1 és 47% közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé az – édesség- és készételgyártást is magában foglaló – egyéb élelmiszer gyártásában, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 25, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 15,4%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Utóbbin belül a kohászati ágazatban (fémalapanyag gyártása) ennél erőteljesebben csökkent a volumen.

Két havi visszaesés után a kisebb súlyt képviselő gyógyszergyártásban 6,7%-kal emelkedett a termelés volumene, elsősorban a kivitel növekedésének köszönhetően, miközben a belföldi értékesítés mérséklődött.

A vegyi anyag, termék gyártása 20%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, a szakágazatok döntő többségében jelentős visszaesést regisztráltak.

Az ipari termelés csak Pest régióban nőtt (2,7%-kal). A többi régióban 0,7 és 13,9% közötti volumencsökkenést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 0,5%-kal kisebb volt a 2022. májusinál. Az új belföldi rendelések 9,3%-kal visszaestek, az új exportrendelések 1,1%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány május végén 8,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2023. január–májusban az előző év azonos időszakához képest:

Az ipari termelés 4,8%-kal csökkent. Az összes értékesítés 59%-át adó külpiaci eladások volumene 0,7, a 41%-ot képviselő hazai értékesítésé 16,7%-kal visszaesett.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 26%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. A többi ötben 0,5 és 24% közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 14,2%-kal bővült.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő kiegészítő tevékenysége

Lepsényi Mária

adószakértő

Magyar Kultúráért Alapítvány támogatása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3