hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tisztességtelen-e, ha a webáruház személyes átvétel esetén is szállítási díjat számol fel?

  • adozona.hu

A fogyasztóvédelemről szóló törvény 2023. június 25-e óta teszi lehetővé új jogvédelmi eszközként a fogyasztók kollektív érdekeit védő képviseleti kereset benyújtását. A képviseleti kereset alapján a közérdekvédelmi ügyész akár több ezer vagy százezer fogyasztó jogait érvényesítheti, és a fogyasztók kára úgy térülhet meg, hogy a bírósági perben nem kell részt venniük. A perindításra jogosult szervezetek közül elsőként az ügyészség élt ezzel a lehetőséggel, képviseleti keresetet nyújtott be a fogyasztók védelmében az Alza.hu Kft. ellen, olvasható a Jogi Fórum oldalán.

A Pest Vármegyei Főügyészség egy országosan jelentős forgalmat bonyolító webáruházat működtető vállalkozás ellen indított pert a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség a keresetében azt kifogásolta, hogy a vállalkozás akkor is szállítási díjat fizettet a fogyasztókkal, ha a fogyasztó a honlapról megrendelt terméknek nem a kiszállítását kéri, hanem saját maga megy el érte a vállalkozás valamelyik üzletébe. Csak abban az esetben nem kér szállítási díjat a cég, ha a megrendelt termék az üzletben egyébként is épp rendelkezésre áll. Az ügyészség álláspontja szerint a vállalkozás e gyakorlata tisztességtelen.

Az ügyészség a perindítást megelőzően felhívta a vállalkozást gyakorlata megszüntetésére, azonban a cég ezt elutasította.

Az ügyészség keresetében azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze a vállalkozást a jogsértő gyakorlata abbahagyására, valamint arra, hogy a személyes termékátvételért megfizetett összeget térítse vissza azoknak a fogyasztóknak, akik 2023. július 28. napjától a jogellenesen felszámított díjat megfizették. Az ügyészség kérte a vállalkozás kötelezését a jogerős ítéletről nyilvános közlemény közzétételére is.

Az ügyészi kereset megalapozottságáról a bíróság fog dönteni. Az ügyészi perindítás még nem jelenti annak megállapítását, hogy a vállalkozás a keresetben írt jogsértést elkövette.

A fogyasztóvédelemről szóló törvény kötelező rendelkezése alapján a perindításra feljogosított szervezetek a honlapjukon tájékoztatást nyújtanak azokról a képviseleti keresetekről, amelyeknek bíróság elé terjesztése mellett döntöttek.

A tájékoztatás folyamatos, és kiterjed az eljárások állására és azok kimenetelére is. A tájékoztatás itt érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink