hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mindent egy lapra tesz fel a román kormány

  • MTI

A román kormány felelősségvállalással fogadtatná el az államapparátus reformját célzó törvénycsomagot – jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu kormányfő Bukarestben.

A felelősségvállalással elfogadott törvény esetében nem tartanak parlamenti vitát, s ha a képviselők megszavazzák a jogszabályt, az elfogadottnak minősül. Ha ellenben elutasítják, az a kormány bukását jelenti.

A nagyobbik kormánypártot, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) is vezető Ciolacu a kormányülés elején arról beszélt: kész kockáztatni kormányfői mandátumát, hogy elfogadtassa az államapparátus reformját, a fiskális kiigazítást és az adócsalás leküzdését célzó törvénycsomagot.

„Semmi nem ijeszt meg. A rendszerben lévők nyomása ellenére egyetlen tapodtat sem fogok engedni” – fogalmazott a News.ro szerint Ciolacu a szakszervezetek ellenkezésére, sztrájkjaira utalva.

Úgy nyilatkozott, hogy a kormány vízválasztóhoz érkezett. A románoknak tisztán kell látniuk, ki az, aki reformot és az ország előmenetelét akarja, és ki áll ellen, harcol az előjogokért és a gazdagokért. Ciolacu szerint az általa kijelölt út a járható, és kész határozottan végigmenni rajta. Hangsúlyozta: „egy tisztességes és mindenkivel méltányos Romániára” van szükség, és ehhez rendet kell teremteni a költségvetési káoszban, és fel kell venni a harcot az adócsalással.

„A költségvetési pazarlás, az adócsalás és az illetékek kikerülése - ezek együttesen fékezik, egy helyben tartják Románia fejlődését” – mondta a kormányfő.

Hozzátette, hogy Romániában jelenleg eurómilliárdok jutnak a törvényeket kijátszó, kiskapukat keresők zsebébe, vagy pazarolják el a számos intézmény fenntartására ahelyett, hogy utakat, kórházakat vagy iskolákat építenének belőlük. „Ennek vége!” – nyomatékosította, hozzátéve, hogy a reformnak „mélyrehatónak és visszafordíthatatlannak” kell lennie.

Csütörtök délelőtt Bukarestben a pénzügyminisztérium székháza előtt tüntettek, míg több városban spontán sztrájkba léptek az adóhivatalok alkalmazottai a kormány tervezett költségcsökkentő intézkedései elleni tiltakozásként. Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) közölte, hogy az ígért intézkedések a rendszer mintegy 22 ezer alkalmazottját érinthetik.

Augusztus elején az állami kiadások „lehető legnagyobb mértékű” csökkentését, valamint a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedéscsomagról állapodtak meg a kormánypártok. A takarékossági intézkedések 200 ezer betöltetlen közalkalmazotti állás felszámolását, az „indokolatlan” pótlékok eltörlését, intézmények összevonását és felszámolását is jelentik. A kiadások csökkentésével év végéig mintegy 6 milliárd lejes (468 milliárd forint) megtakarítást akarnak elérni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink