hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nemzetközi lapszemle: Magyarország többé nem tekinthető demokráciának

  • lapszemle

Magyarország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának – jelentették ki csütörtökön az Európai Parlament képviselői, írja az Euronews.

Ehelyett az országot „a választási autokrácia hibrid rezsimjének" kell tekinteni, amelyben rendszeresen tartanak választásokat, de az alapvető demokratikus normák tiszteletben tartása nélkül.

Az EP-képviselők állásfoglalásukban egyenesen a 2010 óta hatalmon lévő Orbán Viktor miniszterelnököt jelölik meg felelősként, elítélik kormányának „szándékos és szisztematikus erőfeszítéseit" az EU alapértékeinek aláásására.

Aggályaikat az alapvető jogok, többek között az alkotmányos és választási rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, a magánélet védelme, a véleménynyilvánítás szabadsága, a médiapluralizmus, a tudományos élet szabadsága, a kisebbségekhez tartozó személyek védelme kapcsán fogalmazták meg.

A jelentés szerint az alapjogok megsértése mellett Magyarországon tetten érhető a korrupció, a közigazgatás klientelizmusa és nepotizmusa, valamint a közbeszerzések hiányosságai.

Johannes Hahn költségvetési biztos a magyar finanszírozás 70 százalékos csökkentését javasolta, ha a kormány nem hajtja végre a demokratikus normák megerősítéséhez és a korrupció elleni hatékony küzdelemhez szükséges intézkedéseket. A lehetséges megvonás pontos mértékéről vasárnap döntenek.

A teljes cikket angol nyelven ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs