hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vezető tisztségviselő kártérítési felelőssége

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Meghatározott esetekben a vezető tisztségviselő a jogi személlyel egyetemlegesen felel a harmadik személynek okozott kárért – írja elő az új Ptk. Vannak helyzetek, amikor korlátozható ez a felelősség.

A jövőre hatályba lépő új Ptk. úgy rendelkezik, hogy ha nem a vezető tisztségviselő, hanem a társaság tagja okoz kárt, akkor a károsulttal szemben a társaság felel, azaz a társaság téríti meg a kárt. A jogszabály pontos szövege alapján: „Ha a jogi személy tagja tagsági viszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a jogi személy a felelős.” Ha azonban a tag ezt a kárt szándékosan okozta, akkor a károsulttal szemben a tag és a társaság együttesen (egyetemlegesen) felel.

Mennyiben más a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének kártérítési felelőssége?

Az új Ptk. nem tesz különbséget abban, hogy a károkozás szándékos vagy gondatlan volt akkor, ha azt a vezető tisztségviselő okozza. A jogszabály kimondja, hogy „ha a jogi személy vezető tisztségviselője e jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a vezető tisztségviselő a jogi személlyel egyetemlegesen felel.” Azaz a károsult akár a vezető tisztségviselőtől, akár a társaságtól követelheti kárának megtérítését.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, mikor kötelezhető kártérítésre a vezető tisztségviselő és mikor nem!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Őstermelő biztosítási jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Közüzemi költségek továbbszámlázása bérlőnek

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs