hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veszélyben a kórházi ellátás! Titkos határozattal létszámstopot rendelt el a kormány

  • lapszemle

Nem vehetnek fel új dolgozókat a kórházigazgatók a fenntartó utasítása alapján – adta hírül ma a Népszava. A vezetők hitetlenkednek, az illetékesek hallgatnak.

Az állami fenntartó múlt pénteki, a Népszavához is eljutott levelében arról értesítette a kórházigazgatókat, hogy november 6. után – visszavonásig – csak megbízási szerződést köthetnek, de nem létesíthetnek új jogviszonyt, így nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem.

A szakdolgozói kamara tavalyi felmérése szerint 15-20 százalékos nővér- és egyéb szakember hiánnyal küzdenek az ellátók. Az állami intézményekben gyógyító 17 ezer orvosból 4-5 ezren nyugdíj mellett dolgoznak – emlékeztet a Népszava. A kórházak honlapjain számtalan hirdetésben keresnek gyógyítókat, ápolókat, műszaki és gazdasági szakembereket.

A kórházigazgatók először nem is hitték, hogy a levél valódi. Az elektronikus posta bélyegzője szerint ugyanis az utasítást pénteken, a hivatali munkaidő után egy perccel küldték ki, és a levélben egy olyan „négyezres besorolású”, titkosított kormányhatározatra hivatkozva rendelte el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója a létszámstopot, amely hivatalos jogforrásokban nem jelent meg. Ez az intézményvezetőket is elbizonytalanította, ám az egyik érintett érdeklődőnek Gondos Miklós főigazgató nevében a titkárságvezetője azt válaszolta: a létszámstopot elrendelő kormányhatározat nem nyilvános, így az érintetteknek be kell érniük a fenntartó interpretációjával – írja a lap.

A mai nap folyamán kiderült: a 4116/2019. számú kormányhatározatról van szó. Az úgynevezett 4000-es kormányhatározatok olyan munkaszervezési jellegű döntéseket takarnak jellemzően, melyek nem titkosak, nem minősített adatok, közérdekű adatnak számítanak, de nem kell őket automatikusan megjelentetni a Magyar Közlönyben – írja későbbi cikkében a Népszava.

További részleteket itt és itt olvashat.

A medicalonline nformációi szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) ma újabb körlevelet küldött a menedzsmenteknek, ahogy fogalmaznak, „a pénteki levélben foglaltak egységes értelmezése érdekében”. Míg eddig az igazgatók hatáskörébe tartozott a munkaerő-felvétel, az újabb levél szerint mától e-mailben kell eljuttatni az ÁEEK-hoz a felvételre javasolt munkavállalók anyagát, azaz az önéletrajzukat és a betölteni kívánt munkakör leírását annak érdekében, hogy az azokról szóló jóváhagyást „személyre szólóan és azonnal” visszaküldhessék – olvasható a portálon.

OLVASSA EL az új tb-törvényre vonatkozó kormányzati javaslatról szóló cikkünket is! Itt az új tb-törvény tervezete, benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs