hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veszélyben a kórházi ellátás! Titkos határozattal létszámstopot rendelt el a kormány

  • lapszemle

Nem vehetnek fel új dolgozókat a kórházigazgatók a fenntartó utasítása alapján – adta hírül ma a Népszava. A vezetők hitetlenkednek, az illetékesek hallgatnak.

Az állami fenntartó múlt pénteki, a Népszavához is eljutott levelében arról értesítette a kórházigazgatókat, hogy november 6. után – visszavonásig – csak megbízási szerződést köthetnek, de nem létesíthetnek új jogviszonyt, így nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem.

A szakdolgozói kamara tavalyi felmérése szerint 15-20 százalékos nővér- és egyéb szakember hiánnyal küzdenek az ellátók. Az állami intézményekben gyógyító 17 ezer orvosból 4-5 ezren nyugdíj mellett dolgoznak – emlékeztet a Népszava. A kórházak honlapjain számtalan hirdetésben keresnek gyógyítókat, ápolókat, műszaki és gazdasági szakembereket.

A kórházigazgatók először nem is hitték, hogy a levél valódi. Az elektronikus posta bélyegzője szerint ugyanis az utasítást pénteken, a hivatali munkaidő után egy perccel küldték ki, és a levélben egy olyan „négyezres besorolású”, titkosított kormányhatározatra hivatkozva rendelte el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója a létszámstopot, amely hivatalos jogforrásokban nem jelent meg. Ez az intézményvezetőket is elbizonytalanította, ám az egyik érintett érdeklődőnek Gondos Miklós főigazgató nevében a titkárságvezetője azt válaszolta: a létszámstopot elrendelő kormányhatározat nem nyilvános, így az érintetteknek be kell érniük a fenntartó interpretációjával – írja a lap.

A mai nap folyamán kiderült: a 4116/2019. számú kormányhatározatról van szó. Az úgynevezett 4000-es kormányhatározatok olyan munkaszervezési jellegű döntéseket takarnak jellemzően, melyek nem titkosak, nem minősített adatok, közérdekű adatnak számítanak, de nem kell őket automatikusan megjelentetni a Magyar Közlönyben – írja későbbi cikkében a Népszava.

További részleteket itt és itt olvashat.

A medicalonline nformációi szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) ma újabb körlevelet küldött a menedzsmenteknek, ahogy fogalmaznak, „a pénteki levélben foglaltak egységes értelmezése érdekében”. Míg eddig az igazgatók hatáskörébe tartozott a munkaerő-felvétel, az újabb levél szerint mától e-mailben kell eljuttatni az ÁEEK-hoz a felvételre javasolt munkavállalók anyagát, azaz az önéletrajzukat és a betölteni kívánt munkakör leírását annak érdekében, hogy az azokról szóló jóváhagyást „személyre szólóan és azonnal” visszaküldhessék – olvasható a portálon.

OLVASSA EL az új tb-törvényre vonatkozó kormányzati javaslatról szóló cikkünket is! Itt az új tb-törvény tervezete, benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close