hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vége az ingyességnek a türkméneknél

  • MTI

Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök kedden rendeleti úton megszüntette a lakossági földgáz, áram- és vízszolgáltatás ingyenességét.

A jelenlegi türkmén elnök elődje, Saparmurat Niyazov 1993-ban vezette be a gáz, az áram és a víz ingyenességét a lakosság számára a közép-ázsiai országban. Később ezt úgy módosították, hogy lakosonként havonta 35 kilowatt áramért és 50 köbméter gázért, illetve naponta 250 liter vízért nem kellett fizetni.

Berdimukhammedow először tízéves időszakra javasolta az ingyenesség eltörlését, de ezt utóbb 2030-ig meghosszabbították.  

Berdimukhammedow szerint az intézkedés Türkmenisztán erőforrásainak észszerűbb felhasználására ösztönzi majd az embereket. A földgázban gazdag országnak ugyanis gazdasági nehézségei vannak az energiahordozók világpiaci árának csökkenése miatt. A volt szovjetköztársaság exportjának több mint 90 százalékát a szénhidrogének teszik ki.

Berdimukhammedow 2006-ban vette át a közép-ázsiai ország irányítását, miután meghalt az ugyancsak önkényuralmat gyakorló, életfogytig hatalmon lévő Saparmurat Niyazov elnök. A jelenlegi elnököt idén februárban 97 százalékos részvétel mellett a szavazók 98 százalékának voksával harmadszorra is újraválasztották.    

A türkmén elnök elődjéhez hasonlóan nem tűri a politikai ellenzéket, elfojtja az elégedetlenkedő hangokat, és személyi kultuszt épített ki.

A türkmén parlament módosította az ország alkotmányát, aminek értelmében az úgynevezett Népi Tanács vette át a törvényhozás néhány kulcsfontosságú funkcióját. Ugyanakkor egy másik állami szerv, az Öregek Tanácsa, immáron másodszorra ítélte oda Berdimukhammedownak a Türkmenisztán Hőse címet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékalap külföldi kiküldetés esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ausztriai magánszemély megbízási jogviszonyban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékelőleg osztalékká válásakor bejelentés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close