hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törli az OTT-ONE Nyrt.-t a Budapesti Értéktőzsde terméklistájáról az MNB

  • adozona.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előírta az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek október 2-ától való törlését a tőzsdéről. Az OTT-ONE az ismétlődő jegybanki intézkedések ellenére sem tette közzé három éves és egy féléves jelentését, s nyilatkozata szerint ezt a jövőben sem tudja pótolni. Mindezek súlyosan veszélyeztetik a befektetők jogos érdekeit és a tőkepiacokba vetett bizalmat – írja honlapján az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptember 27-én közzétett határozatában elrendelte az OTT-ONE Nyrt. (OTT-ONE) törzsrészvényeinek 2023. október 2. napjával való törlését a Budapesti Értéktőzsde terméklistájától. A részvények utolsó kereskedési napja 2023. szeptember 27., ám a jelenleg is fennálló súlyos jogsértések miatt ez csupán egy technikai dátum, a részvényekkel a tőzsdei forgalomban már nem lehet kereskedni. A törlés oka, hogy a kibocsátó nem tette közzé a 2019., a 2020. és a 2022. éves jelentését, illetve a 2022. I. félévről készített féléves jelentését a jogszabály szerinti tartalommal, mely kötelezettségeinek nyilatkozata szerint a jövőben sem tud eleget tenni.

A kibocsátó részvényeivel való tőzsdei kereskedés lehetőségét a jegybank már 2021 áprilisában felfüggesztette, mivel az OTT-ONE hiányosan – lényegi, a tőzsdei befektetők számára a megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta a 2020. pénzügyi év könyvvizsgálatára vonatkozó megbízását. A felmondásra mindössze 16 nappal az éves jelentés elfogadásának határidejét megelőzően került sor, így – az éves jelentés közzétételi határidejének közelségére és a felmerült problémák súlyára figyelemmel – kétségessé vált a hitelesített, 2020. évi beszámoló és az éves beszámolóval kapcsolatban készített jelentés jogszabályi határidőben történő elkészítése és elfogadása.

Ezt követően az MNB 2021. május 17-én 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTT-ONE-ra, mivel az (összefüggésben az auditor hiányával) elmulasztotta határidőre közzétenni a 2020. évre vonatkozó, független könyvvizsgálói jelentést is tartalmazó éves jelentését. Az MNB ezután 2021. november 29-én újabb 1 millió forint összegű felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátót a 2021. I. félévi jelentés közreadásának elmulasztása miatt. Az MNB mindkét alkalommal felszólította az OTT-ONE-t az elmaradt közzétételek haladéktalan pótlására.

A jegybank időközben célvizsgálatot is végzett a kibocsátónál a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetőleg a tiltott piaci manipulációra és a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartását áttekintve. Ennek nyomán összesen 111 millió forint bírságot szabott ki a következő hiányosságok miatt: az OTT-ONE többször elmulasztotta közzétenni rendkívüli tájékoztatását a részvényei értékét, hozamát érintő információkról, eközben pedig nem érdemi, illetve olykor nem megalapozott, nem teljes körű vagy valótlan információkat tett közzé, később mellőzve az azokat negatívan korrigáló tájékoztatásokat; számos esetben nem haladéktalanul tette közzé a keletkezett tényleges bennfentes információkat.

A Pénzügyminisztérium Számviteli és Közfelügyeleti Főosztálya (Közfelügyelet) által lefolytatott minőségellenőrzési eljárás nyomán az OTT-ONE korábbi könyvvizsgálója 2022 áprilisában visszavonta a kibocsátó 2019. évi éves jelentésének részét képező független könyvvizsgálói jelentését. Ezt követően a kibocsátó másik – 2021 novemberében újonnan megválasztott – könyvvizsgálója 2022 júniusában, szintén a Közfelügyelet minőségellenőrzési eljárásával összefüggésben, visszavonta a társaság 2020. és 2021. évi éves jelentéseinek részét képező független könyvvizsgálói jelentéseit, majd visszalépett auditori megbízatásától.

A kialakult helyzet nyomán az MNB 2022 augusztusában rendszeres adatszolgáltatásra kötelezte a kibocsátót, majd később egy másik határozatában azt is megállapította, hogy a kibocsátó nem tett eleget a 2022. évi I. féléves jelentés közzétételére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, így – 2 millió forint bírság kiszabása mellett – tavaly novemberben ismételten felszólította, hogy tegyen eleget az MNB eddigi határozataiban foglaltaknak. Az éves jelentések közzétételére vonatkozóan meghatározott teljesítési határidőt az MNB időközben a kibocsátó kérelmére meghosszabbította.

Az OTT-ONE idén februárban ütemtervet nyújtott be az MNB-hez, amelyben vállalta, hogy sikeresen megválasztott könyvvizsgálójával együttműködve legkésőbb augusztus végéig közgyűlése elé terjeszti hiányzó jelentéseit. Ezt követően ugyanakkor a kibocsátó a 2022. évi pénzügyi évről szóló éves jelentését sem publikálta a törvényi határidőben és tartalommal. Emiatt az MNB 7 millió forint összegű felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátót.

A hiányzó éves jelentések közzététele – az ehhez szükséges auditori jelentések hiánya miatt – a kibocsátó által vállalt menetrend szerint nem történt meg, csakúgy, mint a 2022. évi I. féléves jelentés publikálása sem. A kibocsátó az MNB részére megküldött adatszolgáltatásaiban és nyilvános közzétételeiben ugyanakkor súlyos likviditási problémáiról adott tájékoztatást. A kibocsátó augusztus 30-i közgyűlésén nem született megoldás a társaság súlyos problémáira. Az OTT-ONE szeptember 7-i, az MNB-nek elküldött nyilatkozata alapján fizetésképtelenné vált, működését – így tájékoztatási kötelezettségeinek teljesítését − a jövőben nem tudja biztosítani.

A kibocsátó mindezek alapján jelenleg tehát nem rendelkezik a 2019., a 2020. és a 2022. pénzügyi évekről készített éves, továbbá a 2022. pénzügyi év első félévéről készített féléves jelentéssel, ezek hiányában pedig a tőzsdei forgalmazás visszaállítása sem lehetséges. Az OTT-ONE tőzsde működését jól jellemzi, hogy a működésével összefüggésben az MNB-nek az elmúlt időszakban a számvitel rendjének megsértése, csalás és tiltott piacbefolyásolás gyanújával kellett büntetőeljárást kezdeményeznie.

Az OTT-ONE számos határozat és felszólítás – illetőleg a törlés szankció több alkalommal történő kilátásba helyezése – ellenére már hosszabb ideje nem tud megfelelni a tőzsdei nyilvános részvénytársaságok átlátható működési követelményeinek és a tőzsdei szereplésre vonatkozó minimális szakmai elvárásoknak sem. E tények olyan mértékben veszélyeztetik az OTT-ONE részvények esetleges további forgalmazása tekintetében a befektetők esélyegyenlőségét és jogos érdekeit, illetve a pénzügyi közvetítőrendszerbe – így a tőkepiacok működésébe – vetett közbizalmat, ami a kibocsátó részvényei tőzsdei terméklistáról való törlését teszi szükségessé – olvasható az mnb.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31