hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több tízezer külföldön dolgozó magyar maradt itthon

  • MTI/lapszemle

A magyar munkavállalók jelentős része nem tér vissza korábbi külföldi munkahelyére – írja a Világgazdaság. Az elmúlt egy évben több tízezer ingázó ragadt belföldön a határzárak miatt, közülük pedig egyre többen próbálnak itthon elhelyezkedni.

Már a járvány előtt egyre kevesebben mentek Magyarországról külföldre munkát vállalni, miközben egyre többen tértek haza. Ezt a folyamatot az elmúlt egy év tovább erősítette – mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, miután egyes hírek szerint a 15-20 ezret is elérheti azok száma, akik tartósan hazatérhetnek külföldi telephelyükről.

Hozzátette, az, hogy a trend megfordult, annak is köszönhető, hogy – a megélhetési költségeket is figyelembe véve – bizonyos munkakörök esetében már nincs akkora különbség a nyugat-európai és az itthoni fizetések között, mint korábban. Szerinte az építőiparban is előfordulhatnak már olyan jövedelmi lehetőségek Magyarországon, amelyek nem indokolják a külföldi munkavállalást.

Az IT-szektorban is szűkült az olló, a hazai bérek mindössze 20-30 százalékkal vannak lemaradva a németországi fizetésektől – emelte ki.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint a nyári hónapokban még mindig 35 ezerrel kevesebben dolgoztak az országhatárainkon kívül, mint 2019 azonos időszakában. A tavaly év végi határzárak után több tízezren ragadtak itthon, közülük sokan, ha ideiglenesen is, de Magyarországon helyezkedtek el. Vélhetően nekik is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban több foglalkoztatási rekord is megdőlt. Fontos hangsúlyozni, hogy itt azokról van szó, akiknek magyarországi háztartásuk van, akik végleg kiköltöztek, azok nem jelennek meg a hazai statisztikákban.

Ausztriában gőzerővel toborozzák a munkavállalókat, mivel most jön a síszezon, az elszívó hatás mindenképpen érvényesülni fog – árnyalta a képet Karácsony Zoltán, a HR Portál munkaerőpiaci szakértője, aki megerősítette, hogy a 2015-2016 után beindult béremelkedés hatására elkezdődött a munkaerő visszaáramlása, és emiatt egyre több területen találkozni versenyképes fizetéssel, egyúttal arra is rámutatott, hogy nem pusztán a fizetés a döntő a külföldi munkavállalásnál, legalább annyit nyom a latban a szociális környezet vagy a megfelelő életminőség biztosítása.

Mint elmondta, főleg az a kérdés az országváltásnál, hogy van-e család. Akinek már van, és jó ideje kint él, az nehezen jön vissza, a gyerek születése előtt könnyebb visszacsábítani a munkavállalókat – tette hozzá. Karácsony Zoltán szerint az, hogy egyre kevesebben mennek el Magyarországról dolgozni, annak is köszönhető, hogy a munkaadók szemlélete megváltozott, próbálják megtartani a munkaerőt – olvasható a Világgazdaságban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kulturális szféra 20%-os béremelés 2022

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyeden lévő kismama szabadsága

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

E-aláírás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs