hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tanársztrájk: nincs vége, csak felfüggesztették

  • MTI

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem befejezte a sztrájkot, hanem felfüggesztette. A szervezet azért döntött így, mert hétfőtől csak ügyvezető kormány működik, amelynek a jogkörei korlátozottak.

Ez nem jelenti azt, hogy befejeztük, de az új kormány megalakulásáig nem sztrájkolunk, mert ez nem lenne jogszerű, hiszen nincs ellenoldali fél” – nyomatékosították.

Hozzátették: amint megalakul az új kabinet, azonnal tárgyalást kezdeményeznek, és ha az egyeztetések rövid időn belül nem vezetnek eredményre, akkor folytatják a sztrájkot.

Az új tanévnek nem szabad a jelenlegi feltételekkel elindulnia – vélekedtek, megjegyezve, hogy a két szlogenjük – „Ki fog holnap tanítani?”, valamint „A sztrájk alapjog!” – továbbra is aktuális.

A PDSZ azt írta, hogy az ügyvivő kormány nem hozhat érdemi döntéseket. Az alaptörvény értelmében a kabinet megbízatása az országgyűlési választást követően megszűnik, az új kormány felállásáig a régi ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét.

Ez azt jelenti, hogy nemzetközi szerződés kötelező hatályát „nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat”. Ennek értelmében a szakszervezettel nem tud tárgyalni, ezáltal – a sztrájktörvény alapján – jogszerűen sztrájkolni sem lehet, mivel a törvény szerint a sztrájk alatt is kötelező tárgyalni – mutatott rá a PDSZ.

Kiemelték, hogy a sztrájkbizottságot nem oszlatják fel, a sztrájkot nem szüntetik be.

„Az új kormánnyal, akárki is alakítsa meg azt, a sztrájkbizottság felveszi a kapcsolatot, és haladéktalanul folytatjuk a sztrájktárgyalásokat” – írta a PDSZ.

Az új kabinet a választás után általában nagyjából egy hónapon belül alakul meg. Ennek megfelelően a sztrájktárgyalások májusban indulhatnak újra – olvasható a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs