hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a növényegészségügyi előírások utazáskor

  • adozona.hu

A nyári szezon során megnő a külföldi utak iránti érdeklődés, sokan szeretnének különféle növényeket hazahozni emlékbe. Éppen ezért az utazás megszervezése előtt érdemes tájékozódni a növényegészségügyi követelményekről, főképpen, ha harmadik országból szándékozunk növényt, növényi terméket behozni saját célra vagy családtagjaink számára. Az utasok nem is sejtik, hogy a csomagjukba, bőröndjükbe rejtett növények milyen nagy veszélyt hordozhatnak a rajtuk lévő nem-honos növénykárosítókkal – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak azok az egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon vagy akár az üzletben vásárolt, ültetésre szánt növények és termések, amelyek hazánkban nem honos növénykárosítókat hozhatnak magukkal. A külföldi utazások megnövekedett száma – különösen a nyári szezonban – fokozza a kockázatot, hiszen egyetlen növényi hajtás vagy termés is potenciális veszélyforrás lehet. Az Európai Unió növényegészségügyi rendszere éppen ezért 2019 óta szélesebb körben korlátozza ezen áruk saját célú behozatalát EU-n kívüli harmadik országokból – mutat rá a hivatal.

Behozatali kategóriák

A növényegészségügyi rendelkezésekkel érintett növények, növényi termékek és egyéb anyagok köre három csoportra osztható: behozni tilos, növényegészségügyi bizonyítvány köteles, illetve ezen okmány kötelezettsége alól mentes. Ennek értelmében, bizonyos magas kockázatú növényeket tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból. Ilyen például a burgonya, a szőlőoltvány, a szőlő étkezésre szánt nyers levele, a leveles citrom, számos ültetésre szánt fás szárú növény stb. A teljes listát a 2019/2072/EU rendelet VI. melléklete és a 2018/2019/EU rendelet tartalmazza.

A legtöbb növény előzetes növényegészségügyi vizsgálatát követően, a származási ország illetékes hatósága által kiállított növényegészségügyi bizonyítvány kíséretében behozható. Ez a dokumentum igazolja, hogy a növények mentesek az uniós zárlati és vizsgálatköteles nemzárlati károsítóktól, így biztonsággal behozhatóak.

A bizonyítványköteles áruk listáját a 2019/2072/EU rendelet XI. mellékletének A. és B. része tartalmazza. Többek között ebbe a kategóriába tartozik:
•    minden ültetésre szánt növény (például cserepes növény, vetőmag, növényi hajtások),
•    gyümölcsök és zöldségfélék (például nektarin, mangó, alma, paradicsom, cukkini),
•    számos növényi termék (például virágcsokor, friss fűszernövény).

Nem kell növényegészségügyi bizonyítvány:
•    az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz termése,
•    a feldolgozott növényi termékek (például aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök), továbbá
•    a Svájcból érkező növények, növényi termékek esetében.

Az Európai Unióhoz tartozó külső területek (például Kanári szigetek) ez esetben kivételt képeznek, az innen érkező növényekre nem vonatkozik a mentesség. 

Néhány bizonyítványköteles áru bármely határállomáson behozható, azonban a növények többsége kizárólag Növényegészségügyi Határállomáson keresztül érkezhet, saját célú fogyasztás, felhasználás esetén is. 

Ha az árut nem kíséri növényegészségügyi bizonyítvány, az EU területére nem hozható be és visszautasításra vagy elkobzásra kerül.

Kis mennyiség

A személyes fogyasztásra szánt zöldség- és gyümölcsfélék kis mennyiségben (5 kg alatt, illetve 1 darab) történő behozatalához nem szükséges növényegészségügyi bizonyítvány. Ez az engedmény kizárólag tapadó talajjal nem szennyezett termések és fogyasztható növényi részek esetében érvényes. Az intézkedés kizárólag az utazók poggyászában érkező árukra és csak magyarországi határátlépés esetén visszavonásig érvényes. A kis mennyiség nem alkalmazható azon növények esetében, amelyeket nem friss fogyasztásra szánnak (például ültetésre szánt növények, vágott virágok stb.).

EU-ból származó növények

Az előírások az Európai Unión belülre nem vonatkoznak, azonban ha harmadik országon keresztül történik a hazautazás, akkor valamilyen hiteles dokumentummal (például számla, blokk, növényútlevél) szükséges igazolni a növény származását. Ennek hiányában az áru visszautasításra vagy elkobzásra kerül.

Jó példa erre egy görögországi nyaralás, melynek során egy cserepes leandert szeretnénk hazavinni kiskerti gyűjteményünkbe, és utunk Szerbián keresztül vezet Magyarországra.  Ez esetben nagyon fontos, hogy be tudjuk mutatni a behozni szándékozott növény származását igazoló dokumentumot.

A nem-honos károsítók akaratlan behurcolása hatalmas veszélyt jelenthet a hazai növénykultúrára és gazdaságra egyaránt. Közös érdek, hogy csökkentsük ennek kockázatát, ezért a Nébih javasolja, hogy a külföldi nyaralásról senki ne hozzon magával semmilyen növényt, növényi terméket uniós vagy harmadik országokból. Még abban az esetben sem, ha a növények teljesen egészségesnek tűnnek, hiszen számos olyan károsító ismert, melyek tünetmentesen fertőznek – olvasható a portal.nebih.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Telekocsi kiküldetési rendelvényre

Nagy Norbert

adószakértő

Számlázhatok-e alvállalkozónak táppénz alatt?

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyógytornász kata

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs