hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sokat nyerhetnek a fuvarozók, ha így fizetik a gázolajat, útdíjat

  • MTI

Évente akár 1 milliárd forintot tudnának megtakarítani a magyar közúti árufuvarozók, amelyek flottaüzemeltető vállalkozásokkal rendelkeznek, ha a nemzetközi fuvarjaiknál készpénz helyett úgynevezett üzemanyagkártyával rendeznék a felmerülő üzemanyag-, autópálya- és szervizköltségeket – állítja az UTA Magyarország Kft. üzemanyagkártya szolgáltató cég.

Az Európa 40 országában tevékenykedő szolgáltató közleményében kifejti: a társaság számításai szerint egy 10 kamionból álló flottát üzemeltető, főleg Nyugat-Európa országaiba szállító fuvarozó vállalkozás évente akár 4,3 millió forintot takaríthat meg az üzemanyagkártya használatával.

Magyarországon ugyanakkor még mindig legalább 250 olyan, kis és közepes fuvarozó vállalkozás üzemel, amely a nemzetközi útjain készpénzben fizeti az üzemanyag-, valamint az autópályadíjakat – jegyezték meg a közleményben.

A cég az MTI érdeklődésére ismertette: a készpénzkímélő üzemanyagkártya használatával a fuvarozó cégek utólagosan finanszírozzák az autópálya-, üzemanyag-, szerviz- és  parkolási költségeket, ugyanis a kártyaszolgáltatók egy összegben számlázzák ki a költségeket, amelyekre a cégek nagyobb összegű kedvezményt kapnak. A kedvezmény abból adódik, hogy a forgalmi engedmények és visszatérítések mellett a kártya tulajdonosa a kibocsátón keresztül vissza tudja igényelni minden külföldi költség általános forgalmi adó (áfa) tartalmát.

A Magyarországon működő nagy olajtársaságoknak jellemzően van üzemanyagkártya-szolgáltatásuk, mellettük működnek a szervizkártya-szolgáltatók, ez utóbbiak szolgáltatása ugyanakkor kiterjed az üzemanyagra is. Az olajtársaságoktól független szervizkártya-szolgáltatók közül Magyarországon tevékenykedik az UTA Magyarország Kft. mellett a DKV és az Eurowag is. Az UTA által kibocsátott kártyák száma több ezer – közölte a társaság.

A Kleinostheim/Main székhelyű UTA a személy- és áruszállító vállalkozások részére kibocsátott tankoló- és szolgáltatási kártyák piacának egyik vezető szereplője, szolgáltatása lefedi Európát. A cég 40 európai országban több mint 54 ezer, Magyarországon pedig 550 elfogadóhellyel rendelkezik. Éves árbevétele eléri a 3 milliárd eurót.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi dolgozó bér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyenlőtlen beosztás, szabadságszámítás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nyugdíjjárulék II.

Széles Imre

tb-szakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X